“Az elmúlt nyolc év a jövőt is elzálogosította”

Az Országgyűlés elnöke szerint az elmúlt nyolc év eladósító politikája a jövőt is elzálogosította, az országot tisztességgel dolgozva, termelő munkával lehet talpra állítani, amihez összefogásra van szükség.

hirdetés

Jó néhány évnek el kell telnie ahhoz, hogy az ország kikászálódjon ebből a kátyúból – jelentette ki Kövér László, az Országgyűlés elnöke pénteken a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nyírcsaholyban. A házelnök a magyar-román határhoz közeli község új közparkjának és szobrának avatása után újságírók előtt arról beszélt: Magyarország nagy bajban van, s meg kell próbálnia új utakat keresni.

A rendszerváltozás óta eltelt időszak tíz-tizenkét évében az ország ugyan jó irányba ment, az elmúlt nyolc esztendő azonban mindent tönkretett, ami eddig felépült – értékelt a fideszes politikus. Kövér László emlékeztetett arra: az első Fidesz-kormány négyéves ciklusának végére minden közösen megtermelt 100 forintból 54-et tett ki az államadóság, ez mostanra azonban 80 forintra nőtt.

A következő négy évben 2.500 milliárd forintot kell csak az államadósság kamatterheire kifizetnie az országnak a közösen előállított értékekből, amely több mint kétszerese az oktatásra, vagy a honvédelemre fordított összegnek – hangsúlyozta házelnök, hozzátéve: évente több mint egy hónapot azért dolgozik az ország, hogy az adósság kamatait fizesse.

“Tudjuk, merre akarunk menni: azon az úton akarunk járni, amin az őseink, munkából, tehetségünkből, szorgalmunkból akarunk megélni évről-évre” – mondta a közpark avatása alkalmából tartott beszédében az Országgyűlés elnöke, aki szerint tisztességgel dolgozva, termelő munkával lehet talpra állítani az országot, ehhez azonban szoros összefogásra van szükség.