Az ENSZ fellépését sürgeti az EU Szíriában

Arra sürgette az Egyesült Nemzetek Szervezetét az Európai Unió hétfőn, hogy “tegye meg a szükséges intézkedéseket” a szíriai elnyomás megfékezésének érdekében.

hirdetés

Az uniós tagországok állam- és kormányfőinek brüsszeli találkozóját követő, késő esti sajtótájékoztatón az elnöklő Herman Van Rompuy úgy nyilatkozott, hogy az uniós vezetők felháborítónak találják a szíriai rezsim által elkövetett atrocitásokat és elnyomást, és azt kérik az ENSZ-től, hogy tegyen lépéseket azok beszüntetése érdekében.

Az EU továbbra is támogatja azokat az erőfeszítéseket, amelyeket az Arab Liga tesz, hogy megállítsa az erőszakot Szíriában – áll az uniós elnök közleményében.

A kormányfők megerősítették az uniós külügyminiszterek múlt heti nyilatkozatát is, miszerint szigorítják a Damaszkusz elleni szankciókat. A miniszterek egyebek között bővítették a büntetőintézkedésekkel sújtott természetes, illetve jogi személyek listáját.

Van Rompuy hétfőn arról is beszámolt, hogy az uniós kormányfők ezen a szinten is jóváhagyták az Irán ellen múlt héten elhatározott uniós szankciókat, beleértve az olajembargót. Szintén a külügyminiszterek határoztak arról, hogy az EU júliustól olajvásárlási tilalmat vezet be Irán ellen, a teheráni központi bankot pedig szankció alá helyezi, hogy a rezsim ne tudja finanszírozni nukleáris programját. Megtiltották emellett az olajipari szektorban használatos kulcsfontosságú technológia szállítását Iránba, valamint közös vállalkozások létesítését Iránnal.

Az uniós kormányfők – szintén Van Rompuy közlése szerint – üdvözölték viszont a mianmari kedvező változásokat, és támogatásukat ajánlották a további reformokhoz. Emlékeztettek arra, hogy a volt Burma elleni szankciók esetében a múlt héten az enyhítés megkezdéséről döntöttek az EU-tagországok.