Az észak-koreai tüzérség ágyúzott egy déli szigetet

Az észak-koreai tüzérség ágyúzott kedden reggel egy dél-koreai szigetet – jelentette a dél-koreai média a hadseregre hivatkozva. Nem sokkal később egy szemtanú az YTN televízióval azt közölte: már abbahagyták az ágyúzást.

hirdetés

A támadásban a szigeten 14 dél-koreai katona sebesült meg, közülük négy súlyosan – jelentette a csatorna. A sziget lakói halászhajókon kezdtek el menekülni a Jongpjon-szigetről – közölte szintén egy szemtanú, pontosítva a lakosok meneküléséről szóló korábbi információt.

A Yonhap hírügynökség szerint a dél-koreai hadsereg forró dróton üzenetet küldött Észak-Korának, és ebben követelte az ágyúzás abbahagyását.

A dél-korai kikötői és hajózási hatóságok közölték, hogy a hajózást, kikötői forgalmat sehol nem zavarta meg a támadás. Egy dél-koreai elemző szerint az észak-koreai agresszió mögött az állhat, hogy nemrég kiderült: Phenjan urándúsító programba kezdett.

Aggodalmának adott hangot kedden a kínai külügyi szóvivő a két Korea közti legfrissebb fegyveres konfliktus miatt, és felszólította az “érintett feleket” hogy tegyenek meg mindent a béke és biztonság érdekében.

Kínába is eljutottak a dél-koreai sziget elleni “állítólagos támadásról” szóló jelentések, Peking aggódik és szükségesnek tartja a valóságos helyzet pontos megismerését – húzta alá Hong Lej külügyi szóvivő.