Az EU-bizottság kritikái gyengítették az árfolyamokat

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 309,17 pontos, 1,81 százalékos csökkenéssel, 16.759,52 ponton zárt szerdán.

hirdetés

A részvénypiac forgalma 12,9 milliárd forint volt, a vezető részvények az erősödő Magyar Telekom kivételével gyengültek az előző napi záráshoz képest.

Varjú Péter, az Erste Befektetési Zrt. üzletkötője elmondta, hogy az EU-bizottság délelőtti közleményéig viszonylag nyugodt volt a kereskedést, a brüsszeli kritikák és azok nyomán elindult találgatások miatt jelentősen romlott a hangulat.

Az Európai Bizottság egyebek között azt kifogásolta, hogy Magyarország nem tett elegendő intézkedést annak érdekében, hogy “időben és tartósan” kiigazítsa túlzott államháztartási hiányát. Az ülést követően kiadott közleménye szerint az európai uniós végrehajtó testület ennek megállapítását javasolja az uniós tagországok pénzügyminiszteri tanácsának is.

Pánik nem alakult ki, de az a tény, hogy ezzel Magyarország a vezető hírek közé került a főbb pénzügyi oldalakon, ami előrevetítette a BUX alulteljesítését.

Varjú Péter szerint az elmúlt napok enyhe optimizmusát, amelyet Fellegi Tamás tárca nélküli miniszter washingtoni utazása táplált, felváltotta a bizonytalanság. Az utóbbi napokban kiderült, hogy az EU kemény tárgyalófél lesz, nem hajlandó a kompromisszumra – mondta. Úgy vélte, hogy a magyar kormánynak egyetlen lehetősége a megállapodás, a magyar fél nem állhat fel a tárgyalóasztaltól, egy ilyen esetben ugyanis a megállapodást néhány hónap múlva a piac kényszerítené ki, jóval rosszabb feltételekkel.

Varga Zoltán, a QUAESTOR elemzője kifejtette: miután az elmúlt két napban tapasztalható emelkedés során a fontos ellenállási szinteket nem sikerült áttörni, szerdán ismét lefordultak az árfolyamok a hazai részvénypiacon. Jelentősnek mondható veszteséget könyvelt el az OTP, a Mol és a Richter.

Mindeközben a nemzetközi befektetői hangulat enyhén negatív volt, a hazai piac alulteljesítésében Varga Zoltán szerint is szerepet játszhatott az Európai Bizottság kiadott közleménye, amelyben nem találta elegendőnek a magyar kormány költségvetési hiány lefaragása érdekében hozott intézkedéseit. Így fennáll a veszélye, hogy a Magyarországgal szemben folytatott túlzott deficiteljárás következményeként az ország uniós forrásoktól eshet el.

A Mol 495 forinttal, 2,84 százalékkal 16.905 forintra csökkent, 2,4 milliárd forintos forgalomban.

Az OTP részvények ára 70 forinttal, 2,17 százalékkal 3.150 forintra esett, forgalmuk 9,5 milliárd forintot tett ki.
A Magyar Telekom árfolyama 1 forinttal, 0,19 százalékkal 516 forintra erősödött, forgalma 588,0 millió forint volt.
A Richter papírok árfolyama 640 forinttal, 1,79 százalékkal 35.160 forintra gyengült, a részvények forgalma 185,7 millió forintot ért el.

A másik gyógyszeripari részvény, az Egis 62,2 millió forintos forgalom mellett 100 forinttal, 0,62 százalékkal 16.300 forintra nőtt.

A BUMIX 1.243,60 ponton zárt szerdán, ez 0,77 pontos, 0,06 százalékos emelkedés a keddi záráshoz viszonyítva.
A Budapesti Értéktőzsde áruszekciójában a határidős termények közül a takarmánykukorica elszámolóára egy lejáratra csökkent a szerdai kereskedésben, a többi termény ára nem változott.

Így a malmi búza ára márciusra továbbra is 52.300 forint, májusra 53.000, augusztusra 52.000 forint.

A takarmánykukorica jegyzése márciusra 700 forinttal 52.300 forintra gyengült, a májusi, júliusi és novemberi ár változatlanul 53.100, 52.000 illetve 50.000 forint.