Az EU külügyminiszterei elítélik a török gép lelövését

Több uniós ország külügyminisztere elfogadhatatlannak minősítette, hogy Szíria pénteken lelőtt egy török katonai repülőgépet. Hétfői luxembourgi tanácskozásukon a miniszterek közös elítélő állásfoglalást is közzétesznek – közölték.

hirdetés

Laurent Fabius, a francia diplomácia irányítója a tanácskozásra érkezve azt mondta újságíróknak: arról, hogy pontosan mi is történt, eltérőek az értelmezések, de a lelövés ténye mindenképpen elfogadhatatlan. Ugyanígy vélekedett Guido Westerwelle német külügyminiszter, aki hangsúlyozta azt is, hogy minden eszközzel meg kell akadályozni a helyzet további elmérgesedését.

Catherine Ashton, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője aggodalmának adott hangot, ugyanakkor kifejezte reményét, hogy Törökország visszafogottan reagál.

Fabius jelezte, hogy az EU-külügyminiszterek nagyon kemény hangvételű állásfoglalásra készülnek az ügyben.
Ankara azt állítja, hogy a gépet, egy F-4-est – amely rövid időre belépett Szíria légterébe – a nyílt tenger, vagyis nemzetközi terület fölött lőttek le a szíriaiak, akik ezt tagadják.

Kedden a NATO-országoknak az atlanti szövetséghez akkreditált nagykövetei rendkívüli tanácskozást tartanak török kérésre.
Az EU-külügyminiszteri tanácskozás napirendjén már eleve szerepelt a szíriai helyzet, és az unió a folytatódó öldöklés miatt a szankciók újabb szigorítására készült Bassár el-Aszad rendszerével szemben. Ezt a döntést – hangsúlyozzák diplomaták – meg is hozzák a nap folyamán, de arról egyelőre nincs értesülés, hogy a török gép lelövése nyomán a tervezettnél keményebb lesz-e az intézkedés tartalma.