Az EU-val akar megállapodni Orbán

Magyarország számára most az elsődleges és lényegi kérdés az Európai Unióval történő megállapodás – mondta Orbán Viktor miniszterelnök újságírói kérdésre válaszolva, miután horvát kollégájával találkozott csütörtökön a Parlamentben.

Mi mindenkivel tárgyalunk és konzultálunk, de megállapodni az unióval kell – szögezte le a magyar kormányfő, aki szerint a magyar gazdaság bátran vállalhatja a tárgyalásokat.

Ugyanakkor egyenlő mércével kell mérni, mindenkinek azonos időtartamot kell szabni arra, hogy teljesítse az uniós elvárást, a három százalékos hiánycélt.

Hozzátette: Magyarország köszönettel tartozik a Nemzetközi Valutaalapnak (IMF), hiszen amikor 2008-ban a tragikus kormányzás, a költségvetési adatok meghamisítása szinte teljesen felemésztette Magyarország hitelképességét, szavahihetőségét, akkor a valutaalap készségesen segített.

Nem ajándékot adott, csak hitelt, de az akkor nagy segítség volt. Hozzátette: ezért az elmúlt hároméves együttműködést az IMF-fel Magyarország mindig is nagyra fogja értékelni. Ez a szerződés azonban lejár, így nem kell semmit megszakítani, felmondani – mondta Orbán Viktor.

Hirdetés