Az evangélikusok a reformáció és a nők tematikus évét rendezik meg jövőre

A reformáció és a nők kapcsolatáról rendez tematikus évet jövőre a Magyarországi Evangélikus Egyház, Hivatásunk az élet mottóval. Az eseménysorozat része a 2017-ben esedékes, a reformáció kezdetének 500. évfordulója alkalmából tartandó jubileumi ünnepséget előkészítő tematikus esztendők programjának – mondta az egyház elnök-püspöke az MTI-nek.

hirdetés

Gáncs Péter közölte: a gyülekezeti, egyházmegyei, egyházkerületi összejöveteleken arról tartanak majd különböző formákban eszmecserét, hogy miként lehet megtalálni a nők helyét a modern társadalomban, hogyan lehetnek a nők egyszerre keresztény édesanyák és munkavállalók, akiknek a munkahelyükön is helyt kell állniuk.

Mint az elnök-püspök elmondta, a reformáció a lelki értelemben vett felszabadításon túl a többi között a család és a nemek kapcsolatában is hozott újat azáltal, hogy a vallásreformot elindító Luther Márton kilépett a szerzetesi közösségből, feleségül vett egy volt apácát, és vele a családi élet örömeiben is részesült.

A reformáció hozta magával azt is, hogy a legtöbb protestáns egyházban – a baptisták és néhány kisebb egyház kivételével – a lelkészi hivatásra felszentelik a nőket. Magyarországon az evangélikus lelkészek egyharmada nő, sőt egy püspökhelyettes és két esperes is van közöttük – mutatott rá Gáncs Péter.

Emlékeztetett arra, hogy az idén a reformáció és a szabadság kapcsolatát járták körül a különböző egyházi fórumokon. Úgy fogalmazott: “több mint húsz évvel a rendszerváltás után érezzük, hogy a szabadság egyszerre ajándék és kísértés”, utóbbi akkor fordul elő, “ha rosszul élünk vele”.

Egyházkerületi és országos szinten, valamint lelkészértekezleteken is megjelent ez a téma. Ezeken egyebek mellett arról esett szó, hogy “a szabadság elköteleződés a jóra, a másik ember szolgálatára”, s hogy “mindent szabad, de nem minden használ”, azaz “a másik ember bizonyos szempontból a szabadságunk korlátját jelenti, tehát nem valósíthatjuk meg önmagunkat mások kárára” – mondta a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke.