Az idők “kezdetéről” származó ritka galaxist fedeztek fel

Az idők “kezdetéről” származó ritka galaxist fedeztek fel a Hubble és a Spitzer űrteleszkópok segítségével, a csillagváros akkor keletkezett, amikor a világegyetem “mindössze” 750 millió éves volt.

A nemzetközi kutatócsoport, amely Oucsi Maszaminak, a Tokiói Egyetem professzorának irányításával dolgozott, az Astrophysical Journal című folyóiratban számolt be felfedezéséről.

A GN-108036 katalógusjelű galaxis, amelynek létét földi telepítésű teleszkópokkal is igazolták, 12,9 milliárd fényévnyire található bolygónktól, ez azt jelenti, hogy a 13,7 milliárd éves világegyetem hajnaláról származik. A galaxisnak kissé elnyújtott formája van, átmérője átlagosan 5000 fényév. Intenzív fénye arra utal, hogy rengeteg fiatal, masszív csillagot tartalmaz – olvasható a PhysOrg (http://physorg.com) tudományos hírportálon.

A Hubble és a Spitzer űrteleszkópok által infravörös fényben végzett megfigyelések segítettek megállapítani, hogy mennyire “termékeny” a galaxis, amely évente körülbelül száz napot “hoz a világra”. Tejútrendszerünk, amely ötször nagyobb és százszor masszívabb, mint a GN-108036 katalógusjelű galaxis, évente harmincszor kevesebb csillagot “termel”.

hirdetés

Hirdetés