“Az IMF-nek figyelni kell a realitásokra”

Az IMF-nek is figyelnie kell a valóságra a Magyarországgal folytatott tárgyalásokon – mondta Kósa Lajos szerdán egy televíziós műsorban. “Magyarország az egyik legnehezebb helyzetben lévő uniós tagállam, eközben nekünk írnák elő a legkisebb költségvetési hiányt, ezt lehet csinálni…, de hát nem fog menni; az IMF-nek is figyelni kell, hogy a realitásoktól ne szakadjon el” – fogalmazott a Fidesz ügyvezető alelnöke a Magyar Televízió Ma Reggel című műsorában.

hirdetés

Kifejtette, érti a Nemzetközi Valutaalap (IMF) álláspontját, az IMF sem akar puhának látszani, nem mondhatja azt, hogy rendben van a 200 milliárd forintos bankadó.

Úgy vélte, a konfliktust meg kell vívni és kompromisszumra kell jutni, nem hiszi, hogy az IMF győz száz százalékban, vagy a magyar kormány.

Kifejtette, senkinek nem érdeke, hogy egyetlen EU-s ország is tartósan instabillá váljon. Magyarország ezt mindenképpen el szeretné kerülni, s a kormány minden áron szeretné tartani azokat a hiányszámokat, költségvetési sarokszámokat, amiket “nem mi találtunk ki”.

A külföldi sajtóban megjelentekre reagálva elmondta, a külföldi partnereknek szokatlan az a magatartás, hogy nem az ő kegyeiket keresi egy kormányzat, hanem a választópolgárok érdekeit próbálja képviseli. Közölte: “bennünket a magyar választópolgárok választanak, nem Wall Street Journal”.

Kósa Lajos elmondta, miközben az ország fegyelmezetten teljesíti fizetési kötelezettségeit, busásan, kamatokkal megfizeti az adósságát, eközben nem lehet kizárólag a magyar átlagembereken elverni a port, ez nem fog menni.