Az IMF szerint gyorsul a növekedés

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) felfelé módosította a világgazdaság idei növekedésére vonatkozó előrejelzését; a pénzügyi szervezet elemzése szerint 4,6 százalék lehet a globális növekedés 2010-ben; az év elején még 3,9 százalékot valószínűsítettek.

hirdetés

A világgazdaság a feltörekvő ázsiai gazdagsági hatalmak, Kína és India vezetésével emelkedik ki a válságból, de Brazília nekilódulása is gyorsítja a globális növekedést – írták az IMF elemzői. A fejlett világban mindenekelőtt az Egyesült Államok és Kanada kilátásai javultak az év eleje óta.

Az Európai Unió legerősebb gazdasága, a német viszonylag csekély mértékben, 1,4 százalékkal bővülhet az idén, ugyanakkor ez is felfelé módosított becslés az 1,2 százalékot jósló év eleji előrejelzéshez képest.

A fellendülés az IMF szerint törékeny, azt főként az euróövezetben elmérgesedett államadósság-válság, és az annak hatására a pénzügyi piacokon kialakult feszültség akaszthatja meg. A piaci turbulenciák gyengítik a tartós növekedés beindulásába vetett hitet, ugyanakkor az euróövezeti válság hatása a globális növekedésre egyelőre korlátozott, mert a krízis nem csapott át a feltörekvő országokra – áll a Hongkongban publikált jelentésben.