Az LMP munkajogilag ellenőrizné a fejlesztési tárcát

Munkajogi ellenőrzést sürget a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnál (NFM) az LMP, az ellenzéki párt szerint ugyanis a tárcánál felmerül a gyanú, hogy színlelt megbízásokat kötöttek, amelyekkel valójában munkaviszonyban végzett tevékenységet álcáznak megbízotti jogviszonynak – írta szombati közleményében Scheiring Gábor országgyűlési képviselő, az LMP gazdasági kabinetjének vezetője.

hirdetés

Az LMP felszólítja a kormányt, hogy “hagyjon föl a közszféra kivéreztetésével, a munkaügyi hatóság pedig végezzen átfogó ellenőrzést a színlelt szerződések miatt gyanúba került tárcánál”.

Scheiring Gábor a közleményben azt írta, az NFM tavaly július óta tizenkét megbízási szerződést kötött, összesen tizenegy magánszeméllyel, több esetben olyan tevékenységekre, amelyeket általában munkaviszonyban szoktak ellátni.

Postabontás, iktatás, anyagok sokszorosítása és faxolása, sőt a “kiszignált iratoknak az ügyintézők felé való továbbítása”.
A politikus szerint nehéz elképzelni, hogy ezek nem házon belül végezhető, a minisztérium munkastruktúrájába és napi munkamenetébe szervesen beilleszkedő feladatok. Így felmerül a gyanú, hogy ezek valójában színlelt megbízások, amelyekkel valójában munkaviszonyban végzett tevékenységet álcáznak megbízotti jogviszonynak – olvasható a közleményben.

Scheiring Gábor hozzáteszi: a tárca magyarázkodása csak ront a helyzeten, amikor azzal védekezik, hogy a szerződések valójában másról szóltak, a megnevezés nem egyezik a szerződés tárgyával. “Nyugodjunk meg, hogy már az sem igaz, amit magukról közzétesznek?” – teszi fel a kérdést az LMP-s politikus hozzátéve, hogy mekkora bírságot kapna egy kisvállalkozás, ha ilyen, nyilvánvalóan munkaviszonyban ellátandó munkakörökre szóló megbízási szerződései lennének? És ha azzal védekezne, hogy a szerződések valós tartalma nem is a szerződésben szereplő tevékenység volt? – írta közleményében az LMP-s képviselő.

Az LMP szerint a folyamatos létszámleépítésekkel a kormány szétveri, működésképtelenné teszi és jogsértő szerződésekre kényszeríti a közigazgatást.