Az MNB konzultációt kezd a pénzforgalom gyorsításáról

Nyilvános konzultációt kezdett a pénzforgalom lebonyolításáról szóló MNB rendelet módosításáról a jegybank, a változtatás célja, hogy – legkésőbb 2012 július 1-jétől – a nem papír alapon beadott forint átutalási megbízások még aznap eljussanak a kedvezményezetthez.

hirdetés


Az MNB honlapján közölt tájékoztatás szerint a módosító rendelet a napközbeni teljesítési határidő konkrét időtartamát, amely alatt a fizető fél pénzforgalmi szolgáltatójának el kell juttatnia az összeget a kedvezményezett számlájára, a fizetési megbízásnak a befogadástól számított legfeljebb négy órában határozza meg.

A rendelet módosítása a napközbeni elszámolásnál figyelembe veszi azt, hogy a négyórás teljesítési határidő azoknál a fizetési megbízásoknál követelhető meg reálisan, amelyeknél biztosítható azok automatikus (manuális, vagy egyéb beavatkozást, például pénznemek közötti átváltást nem igénylő) feldolgozása.

Ezért az új határidő a forintra szóló átutalási megbízásoknál követelmény, azonban a módosítás nem érinti az átutalás két speciális fajtáját, a hatósági átutalást és az átutalási végzés alapján történő átutalást, a papír alapon benyújtott átutalási megbízásokat, valamint azokat sem, amelyeket a fizető fél devizában vezetett fizetési számlája terhére indít, így konverziót igényelnek.

A módosító rendelet 2012. július 1-jén fog hatályba lépni, kellő időt hagyva a pénzforgalmi szolgáltatóknak a felkészülésre – jegyzi meg az MNB.