Az MSZP az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentését javasolja

Az MSZP javasolja, hogy az alapvető élelmiszerek áfája csökkenjen a jelenlegi 18%-ról 5%-ra – mondta Szanyi Tibor, az MSZP kampányfőnöke. Hozzátette, az MSZP ezzel szeretné emlékeztetni a Fideszt a korábbi választási ígéretére, amellyel “azonnali és nagyarányú” adócsökkentéseket helyezett kilátásba, azonban – leszámítva néhány kisebb adómódosítást – ez eddig elmaradt.

hirdetés

A mostani helyzet, konkrétan a megemelkedett megélhetési költségek, például a kenyér árának jelentős növekedése az MSZP szerint a kormány részéről lépést indokol. Szanyi emlékeztetett, hogy a Bajnai-kormány az alapvető élelmiszereket (kenyér, tejtermékek) a normál 25%-os kulcsból egy kedvezményesebb, 18%-os kulcsba sorolta át.

Az MSZP most azt javasolja, hogy e termékkört, akár kibővítve más termékekkel is, az 5 százalékos áfakulcsba kellene átsorolni.

Az MSZP kampányfőnöke hangsúlyozta: a kormány döntésén múlik, hogy mely termékek tartozzanak az alapvető élelmiszerek körébe, tehát a termékkör bővíthető. Ezen kívül a kormánynak más mozgástere is van, például az élelmiszereket a kedvezményes 18 százalékos áfakulcsba lehetne átsorolni, miközben az alapvető élelmiszerek áfája 5 százalékra csökken.