Az MSZP szerint a Fidesz-KDNP újabb határt lépett át

A szocialisták szerint a Fidesz-KDNP egy újabb határt lépett át azzal, hogy kormányrendelettel kötelezik az ország közintézményeit egy olyan, kizárólag a Fidesz-KDNP képviselői által támogatott parlamenti politikai nyilatkozat kifüggesztésére, amely szerintük a nemzeti együttműködést szolgálja, de valójában csak a kormánypártok szemléletét tükrözi. Az MSZP országgyűlési frakciójának közleményében az áll, hogy Magyarországon Horthy Miklós és Rákosi Mátyás, Romániában pedig Nicolae Ceausescu élt hasonló módszerekkel.

hirdetés

A “különbség csak az, hogy ők az arcképüket is kötelezően kifüggeszttették a közintézményekben” – írták a szocialisták, hozzátéve: bíznak benne, hogy nem ez lesz a következő lépés.

“És remélhetőleg az sem várható, hogy a nyilatkozat alá kiírják a köztisztviselőket megrendszabályozó törvény megfelelő passzusát: akinek ez nem tetszik, annak indok nélkül fel lehet mondani” – tartalmazza a közlemény. Hozzátették: Orbán Viktor “szózatát” ráadásul a kormánytól független intézményekben, a bíróságokon, a nemzeti bankban és az önkormányzatokban is kötelezően közszemlére akarják tenni.

“Ez a kormányrendelet nem más, mint Orbán Viktor lemondólevele a nyugati civilizációról”, a demokrácia helyett a hivatalos álláspontot kötelezővé tevő, az ellenvéleményt megtorló totális rendszer kiépítésének szimbolikus lépése. Illeszkedik is a sorba: a médiatörvény, az ország független vezetőinek sorozatban történő leváltása, az alkotmány átírása – írták a szocialisták.

Az MSZP a közleményben felszólítja a kormányt, hogy vonja vissza “az elnyomás időszakaira emlékeztető” rendeletet, és “annak az alkotmánynak a szellemében cselekedjen, amelyre felesküdött”. “Maradjon Magyarország szabad, független, sokszínű ország az egyszínű Fidesz-diktatúra helyett!” – tették hozzá.

A pénteken megjelent kormányrendeletet élesen kritizálta korábban az LMP és a Jobbik is.