Azonnali távozás: Washington Mubarakot győzködi

Tárgyalások folynak az Obama-kormányzat és egyiptomi felsővezetők között Hoszni Mubarak egyiptomi elnök azonnali távozásáról és egy, a hadsereg által támogatott ügyvivő kormány megalakításáról – közölték csütörtök este nevük elhallgatását kérő amerikai tisztviselők.

hirdetés

A megalakítandó új egyiptomi kormányzat feladata lenne a szabad és tisztességes választások megszervezése az év vége felé – tette hozzá az egyik nyilatkozó. Egy szintén meg nem nevezett másik amerikai tisztségviselő pedig arról számolt be, hogy a Fehér Ház bírálta a hírszerző szerveket a tunézai forradalommal és az egyiptomi zavargásokkal kapcsolatban.

Miközben Kairóban és más egyiptomi városokban pénteken várhatóan még nagyobb tömeg fog tüntetni, mint a korábbi napokban bármikor, az amerikai kormányzat attól tart, hogy elharapózik az erőszak, ha az egyiptomi kormány nem tesz érezhető lépéseket a tüntetők követelésének teljesítésére, Mubarak azonnali távozására.

Egy átmeneti kormány megalakítása csupán az egyik a szóban forgó lehetőségek között – mondták amerikai tisztviselők. Hozzátették, hogy az Egyesült Államok nem akar semmilyen konkrét megoldást ráerőltetni Egyiptomra, csupán azt a véleményét hangoztatta, hogy Mubaraknak gyorsan mennie kell, ha a válság békés kimenetelét akarja.

Tommy Vieto fehér házi szóvivő csütörtök este azt mondta: “több lehetőséget is megvitattunk az egyiptomiakkal arra vonatkozóan, hogy miképpen segítsük elő ezt a folyamatot. Ezeket a döntéseket azonban az egyiptomi népnek kell meghoznia.”

Arról is beszélt, hogy Barack Obama elnök kijelentette: megérett az idő arra, hogy hozzákezdjenek a békés, szabályozott és ésszerű átmenethez, amelyet hiteles és tartalmas tárgyalások útján érhetnek el.

Sem a Fehér Ház, sem az amerikai külügyminisztérium tisztségviselői nem árultak el részleteket az amerikai tisztségviselőknek az egyiptomiakkal folytatott tárgyalásairól. Joe Biden amerikai alelnök csütörtökön tárgyalt Omar Szuleimán új egyiptomi alelnökkel, egy nappal azt követően, hogy Hillary Clinton külügyminiszter is beszélt vele. Amerikai tisztviselők szerint sem Biden, sem Clinton nem sürgette különösen Mubarak azonnali lemondását, de olyan lépéseket igen, amelyek a feszültség enyhítését és a demokratikus választások megtartását eredményeznék.

Egy szintén meg nem nevezett másik amerikai tisztségviselő arról számolt be, hogy a Fehér Ház bírálta a hírszerző szerveket a tunéziai forradalommal és az egyiptomi zavargásokkal kapcsolatban. Obama elégedetlen amiatt, hogy nem jelezték előre: a tunéziai tüntetések Zin el-Abidin Ben Ali elnök hatalmának megdöntéséhez vezethetnek. Az elnök véleményét James Clapper nemzeti hírszerzési igazgatóval is közölte.

Az ügyben egy neve elhallgatását kérő nyilatkozó azt mondta, hogy csak elenyésző mennyiségű információt kaptak az egyiptomi zavargásokról.

Az amerikai szenátus hírszerzési biztosságának vezető szenátorai arra keresnek választ, hogy Obamát mikor és miről tájékoztatták az egyiptomi és tunéziai felkeléssel kapcsolatban. A bizottság elnöke kijelentette: az eseményeknek nem szabadott volna meglepetésként érniük őket.