Azt vizsgálják, ki mennyire beteg

Két hónapja nem kapják meg az emelt családi pótlékot a korábban tartósan beteg besorolásba eső gyermekek szülei. Sokan közülük ugyanis már nem jogosultak a kedvezményre. Ebben az évben változtak a szabályok. Az új rendszerben lényegében azt súlyozzák, ki mennyire beteg.

hirdetés

Krammné Sós Judit mindhárom gyermeke asztmás, vagyis tartósan beteg. Eddig emiatt emelt összegű családipótlékot és közgyógyászati igazolványt is kaptak, annak minden kedvezményével. Ebbe a gyógyszertámogatás, utazási kedvezmény, tankönyvtámogatás és iskolai ebéd hozzájárulás tartozik A felülbírálat után az ilyen besorolásba eső gyermekek szülei ettől elesnek.

– Havonta ez hetven–nyolcvan ezer forint mínuszt jelent. Nem tudom miből fogják megvenni a gyógyszereket azok, akik minimálbérből, vagy alacsony fizetésből élnek – mondta Krammné Sós Judit.

Azt asztmának ugyanis csak a súlyos fokában szenvedők kaphatnak ezentúl emelt összegű családipótlékot. Az egészségügyi államtitkárság és az orvosszakma dolgozta ki a jogosultság új rendszerét.

– Ez a korábbinál egységesebb rendszer, azt vesszük figyelembe, hogy a hasonló súlyosságú megbetegedések, hasonló terhet jelentenek-e – magyarázta Kissné Dr. Horváth Ildikó, az Egészségügyért Felelős Államtitkárság, Egészségpolitikai Főosztály főosztályvezetője.

Azaz ezentúl azt vizsgálják, ki mennyire beteg. Így például egy vakságban szenvedő, vagy végtaghiánnyal rendelkező gyermek azonos támogatást kaphat.