Bajnai nem jelent meg vizsgálóbizottság előtt

Sem Bajnai Gordon volt miniszterelnök, sem Erős János, a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) volt vezérigazgatója nem jelent meg az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának az elmúlt nyolc év kormányzati visszaéléseit vizsgáló albizottsága ülésén szerdán. Az albizottság a Péti Nitrogénműveknek nyújtott állami kezességvállalással kapcsolatban kezdeményezte meghallgatásukat.

hirdetés

A testület ülésén jelen lévő Zdeborszky György, az MFB korábbi igazgatósági elnöke pedig azt közölte: nem tud tájékoztatást adni az ügyről, mert azzal banktitkot sértene.

Az albizottság mintegy húsz perces ülést tartott, amelyen a bizottság fideszes elnöke, Győrffy Balázs azt mondta: komolytalan a volt miniszterelnök hozzáállása az Országgyűlés munkájához. A testület a Bajnai Gordon által megadott időpontokból válogatott, a volt kormányfő azonban ennek ellenére lemondta a meghívást.

Bajnai Gordon “szórakozik” a bizottsággal, ezért az legközelebb majd csak a parlament tavaszi ülésszakán hívja meg újból, jogszabály-módosítást követően ugyanis a volt miniszterelnöknek nem lesz lehetősége kibújni a most is meglévő kötelezettsége alól – szögezte le a bizottság elnöke.

Megjegyezte még, hogy Bajnai Gordon viselkedését szavakkal, csak kellő önmérséklettel tudja minősíteni. Szerinte döbbenetes, hogy a volt miniszterelnök “magát nagy demokratának beállítva képes legyen a hatályos alkotmánnyal szembe menni” Győrffy Balázs a hatályos alkotmányból idézve felolvasta: az országgyűlési bizottságok által kért adatokat mindenki köteles a testület rendelkezésére bocsátani, illetve köteles előttük vallomást tenni.

Közölte: bár az MFB részéről két személyt hívtak meg, Erős Jánost és Zdeborszky Györgyöt, csak utóbbi jelent meg. Elmondta még, Erős Jánossal a bizottság levelezést folytatott arról, ki jogosult a banktitok feloldását kérni. A bizottság szerint a titok ismerőjének kell ezt kezdeményeznie, volt MFB-s vezetők szerint azonban a meghallató szervnek, azaz az albizottságnak. Az elnök jelezte, ezt az albizottság elindítja, de kéri, a két volt vezető is hasonlóan járjon el.

Az ülésen jelen lévő Budai Gyula, elszámoltatási kormánybiztos is “szomorúan konstatálta”, hogy Bajnai Gordon Amerikából “üzenget” a bizottságnak. Úgy fogalmazott: innen szeretne üzenni Bajnai Gordonnak, hogy ha “valóban demokrata és bátor”, ahogy azt többször megfogalmazta, akkor nagy tisztelettel várják a bizottság ülésére.

Győrffy Balázs ezt követően közölte, azért hívták meg az ülésre Zdeborszky Györgyöt, mert az MFB egyik dokumentumában fellelhető egy olyan nyilatkozata, amely szerint a nyújtott kezességvállalás “nem feltétlenül áll két lábbal a jogszerűség talaján”, és azt a volt vezető nem támogatta.

Budai Gyula ennek kapcsán megjegyezte, hogy szerinte a bizottság megtarthatja ez ügyben a meghallatást, hiszen a büntető feljelentésben már megfogalmazódott egy olya tényállítás, amelyben sem üzleti-, sem banktitok nem szerepel.

Ennek az a lényege – fűzte hozzá -, hogy Zdeborszky György, az igazgatóság elnökeként akkor az előterjesztést azzal a megjegyezéssel fogadta el, hogy nem érti, miért a magyar állampapírok másodpiaci kamatfelára alatt nyújtja a hitelt az MFB, és jelezte, az ügyelettel nem ért egyet.

Zdeborszky György közölte: egyetlen, a konkrét üggyel kapcsolatos kérdésre sem tud válaszolni, mert azzal banktitkot sértene, mint volt bankvezetőt, köti a hitelintézeti törvény.

Győrffy Balázs tudomásul vette a nyilatkozatot, majd berekesztette az ülést.

Budai Gyula még a nyáron jelentette be, hogy büntetőfeljelentést tesz a Péti Nitrogénműveknek nyújtott állami hitelgarancia és kezességvállalás ügyében hűtlen kezelés bűntettének és jogosulatlan gazdasági előny megszerzésének gyanúja miatt.

Akkor az ügy részleteiről szólva elmondta: az állam készfizető garanciát vállalt a Nitrogénművek 50 millió eurónyi, továbbá 10 milliárd forintnyi hitel felvételéhez. Azt, hogy az állam milyen garanciákkal rendelkezik, ha a cég csődbe megy, egy 2008. decemberi kormányhatározat rögzítette, amelyet azonban egy hónappal később úgy módosítottak, hogy a korábban felsorolt biztosítékok közül egy sem szerepelt benne. Szerinte a Péti Nitrogénművek úgy kapott 50 millió eurót 80 százalékos bankgaranciával és 10 milliárd forint fejlesztési banki hitelt 100 százalékos állami garanciával, hogy semmilyen fedezetet nem biztosított az állam javára.

Az elszámoltatási kormánybiztos azért kezdeményezte Bajnai Gordon meghallgatását, hogy kiderüljön, ki utasította a szabálytalan átutalásra Erős Jánost; az MFB a fejlesztési tárcához tartozott, amelyet akkor Bajnai Gordon vezetett.