Bakondi: aláírták az első adásvételi szerződést az iszapkárosultakkal

Aláírták az első lakásvásárlásról szóló adásvételi szerződést a jogi munkacsoport munkatársai a vörösiszap-katasztrófa károsultjaival – jelentette be Bakondi György katasztrófavédelmi kormánybiztos Ajkán. Az Újjáépítési Kormányzati Koordinációs Központ mellett működő jogi munkacsoport a kárenyhítésben érintett emberekkel folyamatosan egyeztet, az első lakásvásárlási támogatási szerződést aláírták – mondta Bakondi György. Hozzátette: a tulajdonosok közül eddig 55-en döntöttek új építésű ház vásárlása mellett, 44-en pedig használt lakást kértek.

hirdetés

A tárgyalások folyamatosak, ám továbbra is többen vannak azok, akik gondolkodási időt, egyedi elbírálást kérnek, vagy nem fogadják el az értékbecslést.

További 13-15 adás-vételi szerződés előkészítése folyamatban van, az első ingatlant Magyarpolányban vásárolták – mondta Muhoray Árpád vezérőrnagy.

Az Újjáépítési Kormányzati Koordinációs Központ törzsparancsnokának közlése szerint a lakosság tervei szerint Devecserben, Pápán, Ajkén és Sümegen vásárolnának használt ingatlanokat. 81-en kérték az újbóli értékbecslést, 62-en pedig egyedi elbírálást kérnek káraik enyhítésére.

A katasztrófavédelmi kormánybiztos a kártérítés és kárenyhítés kérdéséről elmondta, hogy a vörösiszap-katasztrófa áldozatainak örökösei is jogosultak a kártalanításra, de esetükben közjegyző bevonásával további egyeztetés szükséges.

Bakondi György a kármentő alap pénzeinek elosztásáról szólva hangsúlyozta, hogy az állam jelenleg a károkozó helyett áll helyt, és mivel később jogi úton érvényesíteni akarja a követelést, ez kellő mértékű dokumentációt igényel.

A kárenyhítésnek jelenleg három forrása van: a katasztrófavédelmi célelőirányzat, a Magyar Kármentő Alapba beérkezett pénzek és segélyszervezetek adományai egymást kiegészítve biztosítják az újjáépítést – mondta a vezérőrnagy, hozzátéve, mivel az önkormányzatok számláján is jelentős összegek gyűltek össze, ezeket olyan létesítmények létrehozására szeretnék fordítani, amelyek a térség fejlesztését és a közösség erősítését szolgálják. A kormánybiztos példaként sportcsarnokot és uszodát említett.