Baloldali fordulatot sürget a Baloldali Tömörülés

A Baloldali Tömörülés Platform szerint az MSZP-nek minden olyan politikai erővel össze kell fognia, amely a jelenlegi hatalom demokratikus úton történő leváltásában érdekelt, de fúziót vagy integrációt csak a baloldali néppárti értékrendet elfogadó alakzatokkal tartanak elképzelhetőnek, az MSZP önállóságának és értékrendjének feladása nélkül.

hirdetés

A Kiss Péter volt kancelláriaminiszter vezette platform az MSZP honlapján közzétett állásfoglalásában azt írja: nem látják megoldásnak, hogy az MSZP olyan párttá alakuljon, amely minden demokratikus erőt integrálni kíván. Hangsúlyozzák, ahogy Magyarország nem épülhet vezérelvű kormányzásra, ugyanúgy képtelenség és önsorsrontó volna, ha az MSZP vezérelvű párt akarna lenni.

Az állásfoglalás szerint az MSZP alapvetően a munkájukból és nyugdíjukból élők érdekszervezete. Mint írják, a szocialisták számára most az a kihívás, hogy megteremtsék az MSZP baloldali néppárti jellegét, hogy minden társadalmi csoportnak politikai válaszokat kínáljanak.

A tömörülés olyan baloldali fordulatot sürget, amely nem azonos az osztogatással, a felelőtlen ígérgetéssel. Mint írják, az MSZP-nek a mainál karakteresebben kell politizálnia, tartózkodnia kell a csak a beavatottak számára érthető beszédtől, miközben “a Fidesz-kormányzás közérthető bírálata nem csúszhat populista demagógiába”.

A Baloldali Tömörülés helyesnek tartja az államadósság csökkentésének célját, megjegyezve: elfogadhatatlan, hogy ennek érdekében a legszegényebbektől és a középrétegektől vonjanak el. A kormány elmúlt évet úgy összegzik: a “gazdagok forradalma” miatt minden más társadalmi csoport kiszolgáltatottabb helyzetbe került.

Az állásfoglalás szerint “neohorthysta visszarendeződésre” emlékeztet az új alaptörvény “egyoldalúsága”, a demokráciát, a jogbiztonságot, a szabadságot és a szolidaritást tagadó “Orbán-rendszer” kialakítása.

Az MSZP – Mesterházy Attila javaslatára – június 18-án tart kongresszust, a pártelnök kezdeményezése szerint azért, hogy a párt belügyeiről és jövőjéről szóló vitát korrekt és átlátható módon zárják le, és a többség eldönthesse, milyen pártot akar. A kongresszuson személyi kérdésekkel és az alapszabály módosításával nem foglalkoznak. A Demokratikus Koalíció Platform már a múlt héten közzétette kongresszusi ajánlásait. A volt miniszterelnök vezette platform azt indítványozta, hogy a kongresszus buzdítson a június végén esedékes pártszavazáson való részvételre, mondja ki, hogy büszke a második Gyurcsány-kormány és a Bajnai-kormány intézkedéseire, valamint vesse el, hogy az MSZP “balra forduló” párt legyen.