Bánki Erik: további milliárdok a turizmusra

A Fidesz 2011-re pluszpénzeket adna a turizmus területének: megemelné a marketingkiadások összegét, kompenzálná az idegenforgalmiadó-bevételeket, és többletforrást biztosítana ahhoz, hogy minél több légi járat érkezhessen Magyarországra.

hirdetés

Mindezt Bánki Erik, a kormánypárt szakpolitikusa közölte szerdai budapesti sajtótájékoztatóján, ahol elmondta: 6,5 milliárd forintra emelnék a turisztikai marketingtámogatás összegét.

Szólt arról is, hogy szeretnék, ha megújulna a Magyar Turizmus Zrt., és az eddigi pazarló, bürokratikus, túlszervezett és jelentős létszámtöbblettel működő szervezet helyett egy rugalmas, a piaci viszonyokhoz alkalmazkodni képes, költséghatékony szervezet jönne létre.

Ennek érdekében változtatnának azon – folytatta -, hogy a cég költségvetésének fele, mintegy 2,8 milliárd forint működési feladatokra ment el.

Mint fogalmazott, a turizmus terén is csontvázat hagyott örökül a Bajnai-kormány, hiszen 715 millió forint áfa-befizetési kötelezettsége van a turizmus zrt.-nek, amely mögé költségvetési támogatást nem rendeltek. Ha ezt ki kellene fizetnie a cégnek, akkor gyakorlatilag megszűnne a marketingtevékenység – tette hozzá, megjegyezve, hogy ezt módosító indítvánnyal orvosolnák.

Az idegenforgalmi adó kompenzációjára már rábólintott a kormány – közölte, majd felidézte: a Bajnai-kormány megszüntette azt a rendszert, amely szerint minden egyes beszedett idegenforgalmiadó-forint mellé a költségvetés kétforintnyi támogatást adott. Ez ötmilliárd forint veszteség volt 2010-ben, ebből azonban hárommilliárdot visszaad a jövő évi költségvetés – mutatott rá Bánki Erik.

Tájékoztatott arról is, hogy 300 millió forint lesz arra, hogy a Magyar Turizmus Zrt. munkája nyomán Magyarországra minél több légi járat érkezzen.

A politikus azt mondta, a magyar EU-elnökséggel kapcsolatban legalább 40 ezer vendégéjszakára számítanak, ami többletként jelentkezhet.

Szavai szerint arra is számítanak, hogy 2011-ben a külföldi vendégéjszakák száma több mint három, a belföldieké pedig több mind két százalékkal fog növekedni. Öt százalék feletti növekedéssel kalkulálnak az üzleti turizmusban.