Barroso gratulált Schmitt Pálnak

Üzenetben gratulált José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke Schmitt Pálnak ahhoz, hogy köztársasági elnökké választották – közölték hétfőn Brüsszelben. “Az Ön megválasztása sorsdöntő időben történt: akkor, amikor Magyarország, együtt más (uniós) tagállamokkal a gazdasági talpra állás útjára lép. Az Ön hazája nehéz válaszút előtt áll, nehéz időkben” – írta üzenetében Barroso.

hirdetés

Az uniós végrehajtó testület vezetője emlékeztetett arra, hogy Magyarország tevékenyen készül az EU soros elnökségének átvételére is.

Barroso bizalmát hangoztatta, hogy az új magyar államfő, az Európai Parlament (EP) volt alelnöke “mélyen elkötelezett az európai projekt mellett”. Reményének adott hangot, hogy Schmitt Pál aktívan bekapcsolódik ezen európai projekt, mint sikertörténet megismertetésébe, osztozni fog a közös értékekben és érdekekben, valamint azokban a tevékenységekben, amelyeket közösen folytat az EU a kihívások megválaszolása érdekében.

Az Európai Bizottság elnöke sikeres elnöki megbízatást kívánt Schmitt Pálnak, és hangsúlyozta, hogy együttműködésre számít vele “az egyesült és virágzó Európa” megteremtése érdekében.

Jerzy Buzek, az Európai Parlament elnöke, valamint Joseph Daul, a néppárti EP-frakció vezetője még megválasztása napján, múlt kedden gratuláló üzenet küldött Schmitt Pálnak.