Befejeződtek az afgán választások

Afganisztánban befejeződtek a parlamenti választások, amelyeket helyenként tálib támadások zavartak meg. A részvételi arány délben 32%-os volt. Az országos választási bizottság közlése szerint a szavazókörök 92%-át megnyitották a voksoláshoz, de a maradék 8%-ról nem tudtak mit mondani.

hirdetés

A tálibok a saját közlésük szerint 150 szavazókört támadtak meg, de ez elenyésző az összesen 5816 voksolási helyszínhez képest. Az eddig ismertté vált legsúlyosabb incidensben hat ember vesztette életét.

Rakétagránát csapódott be Kabulban is; a lövedék az állami tévé székházának udvarát találta el, alig néhány háztömbnyire az elnöki palotától, az amerikai nagykövetségtől és a NATO-erők főhadiszállásától. Országszerte 16 halottról adtak hírt.

A szombati afganisztáni választásokon a parlament alsóházának (voleszi dzsirga) 249 mandátumáért mintegy 2500 jelölt versengett.

A panaszbizottság főként olyan szabálytalanságokról számolt be, mint a szavazatukat leadók megjelölésére használt, lemoshatatlannak vélt tinta eltüntetése az ujjakról, ami lehetővé teszi a többszöri szavazást, a szavazókörök elkésett megnyitása, vagy szavazati joggal nem rendelkező személyek próbálkozása, de szervezett csalásról nem szereztek tudomást.