Befektetés: egyre többen gondolkodnak az aranyban

Magyarországon egyre több átlagember érdeklődik a befektetési arány iránt, nem csak a profi befektetők, akik kihasználják az arany árának januári korrekcióját, és az alacsonyabb áron vásárolnak.

hirdetés

Magyarországon a januárban megszokott “uborkaszezon” elmaradt: az árkorrekció és a forint erősödése miatt nőtt a kereslet a befektetési arany iránt. A lakosság számára is népszerű lett a befektetési arany a gazdasági és pénzügyi események, a nyugdíjpénztárak körüli bizonytalanság miatt, így sokan az öngondoskodás felé fordultak. Több volt magánnyugdíj-pénztári tag a reálhozamot aranyba fekteti.

Magyarországon befektetési arany és ezüst forgalmazásával foglalkozó Arteus Capital azt közölte az MTI-vel, hogy 1997 óta nem volt ilyen rossz hónapja a befektetési aranynak, mint a január, amikor unciánként (1 uncia = 31,1 gramm) 1.423 dollárról 1.300 dollárra esett az ár.

Az Arteus Capital emlékeztet arra, hogy az elmúlt évtizedben éves átlagban 20 százalékos hozamot lehetett elérni az aranybefektetéseken.

A nemzetközi elemzések és a magyar tendencia szerint sem állt meg az aranyrali, hiszen Magyarországon hónapról hónapra növekszik az arany iránti kereslet. Bármilyen is lesz februárban az aranybefektetések teljesítménye, az elemzők éves szinten biztos hozamot várnak, és a jelenlegi árfolyam kedvező belépési pozíció az aranyba fektetőknek.

Az ékszerarany nem, csak a tömbarany, az arányérme jelent hosszú távú befektetést, mert az ékszerarany – esetleg gyorsan csökkenő – értékét a divat határozza meg.