Bejelentették az iraki háború végét

Az Egyesült Államok, miután befejezte katonai küldetését, már nem áll háborúban Irakban, a történelem majd megítéli, hogy megérte a harc – jelentette ki szerdán az arab országban tartózkodó Robert Gates amerikai védelmi miniszter újságírók előtt.

hirdetés

Az Irak középső részén elhelyezkedő Camp Ramadi amerikai támaszponton a politikus hangoztatta: a harci műveletek befejeződtek az országban. Hozzátette ugyanakkor, hogy folytatják a munkát az irakiakkal a terrorizmus elleni harcban. Sok tanácsot és szaktudást adnak majd az irakiaknak – mondta Gates.

A miniszter egy kérdésre, hogy megérte-e háborút folytatni, azt mondta, hogy ez részben attól függ, Irak mennyire válik a demokrácia támaszává a Közép-Keleten. Úgy vélekedett, az amerikaiak valami olyat tettek, ami megérte az áldozatot, a vérontás nem volt fölösleges. Várni kell még arra, hogy ezt egészében miképpen kell értékelni.

Hozzátette: a gond ezzel a háborúval az amerikaiak számára az, hogy az előfeltevések, amelyekkel háborúba indultak, nem bizonyultak valósnak. Még ha a végeredmény az Egyesült Államok szempontjából kedvező is, mindig beárnyékolja majd az, ahogy a háború kezdődött.

A két fő feltevés az volt, hogy Szaddám Huszein akkori diktátor rezsimje tömegpusztító fegyverekkel rendelkezik, és kapcsolatban áll az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal.

Egy amerikai katona azt a kérdést tette fel Gatesnek, vajon az Egyesült Államok megőrzi-e jelenlétét Irakban 2012 után, amikor az iraki vezetéssel kötött megállapodás alapján távozniuk kell az országból. A miniszter erre azt válaszolta, hogy minden ilyen javaslatot az iraki kormánynak kell kezdeményeznie. Ahhoz azonban, hogy ilyen kérdés egyáltalán felmerüljön, előbb meg kell alakulnia az iraki kormánynak, amire az Egyesült Államok továbbra is vár. Irakban a március 7-i választások óta nincs kormány.