Belgrád márciusra várja a tagjelölti státuszt

A Tanjug szerb hírügynökség péntek reggel arról számolt be brüsszeli diplomáciai forrásokra hivatkozva, hogy az EU-csúcson várhatólag márciusra halasztják a Szerbia csatlakozásához szükséges tagjelölti státusz megadását.

hirdetés

A Tanjug értesülései szerint az Európai Tanács “úgy határozott, hogy Szerbiának jövő év márciusában adják meg a tagjelölti státuszt, feltéve, ha további előrehaladást sikerül elérnie a Pristinával folytatott tárgyalásokon, és elősegíti a KFOR és az EULEX a szabad mozgását”. Más diplomáciai források még nem tartják eldöntöttnek a kérdést.

A B92 belgrádi hírportál szerint az Európai Tanács “péntek hajnalban fejezte be ülésezését, és az unió bővítéséről a nap során később tárgyalnak, ugyanakkor elkészült a bővítésről szóló határozat tervezete és ennek 16. pontja kimondja, hogy Szerbia 2012 márciusáig kapja meg a tagjelölti státuszt, feltéve, ha a Tanács addig meggyőződik arról, hogy Belgrád előrehaladást ért el a Pristinával létrejött megállapodások megvalósításában”.

Ellentmondó hírekkel jelentek meg a péntek reggeli újságok Belgrádban: több újság címoldalán szalagcímek szólnak arról, hogy a brüsszeli uniós csúcson pénteken nem fogják kimondani a csatlakozáshoz szükséges tagjelölti státusz megadását. Más lapok óvatosabban fogalmaznak, és azt emelik ki, hogy a státusz megadása még nem eldöntött kérdés, az ügyben “bizonytalan a helyzet”, mint ahogy a Politika című lap fogalmaz. Ugyanakkor az újság nem tartja kizártnak, hogy a döntést Brüsszel márciusra halasztja.

Az EU-csúcs végleges döntését péntek délután ismertetik.