Bemutatkozott az ország első roma divatstúdiója

Egyedi tervezésű, a hagyományos roma népviselet modernizálásával új stílust és divatot teremtő munkáit mutatta be az országban elsőként megrendezett divatbemutatón a közelmúltban alakult divatstúdió; a rendezvényen a XXI. századi igényeknek megfelelő öltözékek mellett az iparművészi tervezésű kiegészítőket és ékszereket is bemutatták.

hirdetés

A stúdió filozófiája, hogy a minden szinten egyre inkább jelen lévő és fokozódó társadalmi konfliktust, a romák elleni előítéletet a divat világán keresztül csökkentsék.

A stúdió vezetője szerint a divat szinte észrevétlenül, de nagyon hatékonyan tud hozzájárulni az előítéletek csökkentéséhez, a társadalmi különbségek mérsékléséhez, a közvélemény alakításához, szemléletformálásához, így aki egy ilyen ruhát vagy bármilyen kiegészítőt vesz fel, üzenetet, elvet is képvisel vele.

Varga Erika iparművész, a divatstúdió vezetőjének és létrehozójának elmondása szerint az ország első roma divatstúdiója a divaton keresztül kívánja egyszerre segíteni a roma kultúrával szembeni előítéletesség mérséklését és hatékony módon ápolni a roma viseleti kultúra hagyományait úgy, hogy közben saját márkáját is népszerűsíti. Úgy véli, a divat világán keresztül minden roma fiatal élénkebben ápolhatja a roma hagyományokat, a nem romák pedig elfogadóbbakká, nyitottabbá válnak.

A budapesti stúdióban kézzel készülnek a hagyományos roma motívumokat felelevenítő rózsás kendők, szoknyák és ruhák mellett az egyéb, a népviseleti motívumokat felelevenítő kiegészítők, ékszerek is. Bár a stúdió kínálatával egyelőre a nőket célozza meg, néhány hete egy egyedi tervezésű férfiinget is készítettek. A Varga Erika által tervezett ruhát viselte az Országgyűlés alakuló ülésén Osztolykán Ágnes is, az LMP képviselője.

Az üzlet és a műhely – amelyben romák és hátrányos helyzetű emberek dolgoznak – közösségi vállalkozásként működő szociális szövetkezet. A vásárlóknak csak egy része roma. A legjobb minőségű anyagokból, sokszor eredeti indiai selymekből készült ruhák, szoknyák már Európa több városában élő ember érdeklődését is felkeltették, előfordult, hogy Svájcból érkezett hozzájuk vásárló.