Bene László előállítását kérte Gaudi-Nagy

Bene László volt országos rendőrfőkapitány nem ment el az emberi jogi bizottság 2002 és 2010 közötti jogsértéseket vizsgáló parlamenti albizottságának hétfői ülésére; Gaudi-Nagy Tamás, az albizottság jobbikos alelnöke arra kérte “a magyar nemzet bátor tagjait”, hogy állítsák elő őt.

hirdetés

Cinikusságnak és gátlástalanságnak nevezte Bene távolmaradását, továbbá mély megdöbbenésének és felháborodásának adott hangot. Kezdeményezte, hogy a testület határozott hangú közleményt adjon ki és ítélje el a történteket, ahogyan Gyurcsány Ferenc volt kormányfő távolmaradását is.

Az albizottság hétfői ülésén ezek után szünetet rendeltek el, de a napirenden szerepel még többek között fővárosi ügyészségi vezetők meghallgatása.

Az emberi jogi bizottság “a 2002 és 2010 között és különösen 2006 őszén az állam részéről a politikai szabadságjogokkal összefüggésben elkövetett jogsértéseket vizsgáló” albizottsága május 20-án jött létre.

Az ellenzék három pártja közül kettő részt vesz az albizottság munkájában, Gaudi-Nagy Tamás (Jobbik) a testület egyik alelnöke, továbbá Morvai Krisztina, a párt Európa Parlamenti képviselője is rendszeresen részt vesz az albizottság ülésein. Az LMP is delegált képviselőt a testületbe, ugyanakkor az MSZP bojkottálja az albizottság munkáját, nem küldött képviselőt, mert bár házszabályszerűen alakult meg, álláspontjuk szerint politikailag illegitim a testület.