Berlusconi és egy maffiavezér között közvetített az elítélt szenátor

Közvetítőszerepet vállalt Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök és a szicíliai maffia egykori főnöke között az az olasz szenátor, akit maffiakapcsolatai miatt ítéltek el Olaszországban – legalábbis erről tanúskodnak bírósági periratok. Júniusban másodfokon a maffiával való együttműködés vádjával hét év börtönbüntetésre ítélték Silvio Berlusconi egykori munkatársát és üzleti partnerét, Marcello Dell’Utri szenátort. Az ítéletet hozó bíró pénteken nyilvánosságra hozta a verdikt indoklását, s ebben az szerepel, hogy a szenátor közvetítőszerepet vállalat a szicíliai maffia, a Cosa Nostra egyik vezetője, Stefano Bontate és Berlusconi között, amikor az utóbbi még nem volt miniszterelnök.

hirdetés

A bírói irat maffiafőnököket idéz, akik szerint Berlusconi Fininvest nevű vállalata védelmi pénzeket fizetett a Cosa Nostrának azért, hogy tévéantennákat szerelhessen fel Szicíliában. Dell’Utri tudatosan közvetítőszerepet vállalt a maffia és Berlusconi üzleti érdekeltségei között, hozzájárulva a Cosa Nostra megerősödéséhez.

Dell’Utri az olasz miniszterelnök vezette konzervatív mozgalom egyik szenátora és Berlusconi Publitalia nevű reklám-vállalkozásának alelnöke volt. Korábban mindketten tagadták, hogy kapcsolatban álltak a maffiával.

A perirat Berlusconi számára nehéz időszakban került nyilvánosságra, december 14-én ugyanis a parlament felső- és alsóházában egyaránt bizalmi szavazást tartanak a kormányról. A Berlusconi-kabinet sorsa azóta bizonytalan, hogy a miniszterelnök július végén szakított szövetségesével, Gianfranco Finivel, aki a minap kiléptette a kormányból az általa delegált minisztereket.