Berlusconi nem akar vagyonadót

Itáliában kevés a milliomos, az új olasz kormány által tervezett vagyonadóval az államkassza mégis jelentős bevételre tenne szert az olasz jegybank, a Banca d’Italia számításai alapján.

hirdetés

A legutolsó verzió szerint Mario Monti kormányfő-pénzügyminiszter két ezrelékes adó kivetését tervezi a másfél millió euró feletti magánvagyonokra. A hivatalos közlés december 5-én várható, a római kormány újabb megszorító intézkedéseinek bejelentésekor.

Addig is szünet nélküli találgatás és számolgatás kíséri a hónapok óta napirenden lévő és az olasz sajtó által “rettegettnek” nevezett vagyonadót. A szakszervezetek és a Confindustria gyáriparos szövetség által is sürgetett adót elsőként Luca Cordero di Montezemolo, a Ferrari elnöke szorgalmazta. Nemet a volt kormányfő, Silvio Berlusconi, Olaszország harmadik leggazdagabb embere mond. “A vagyonadó szegényedéshez vezet: az olaszok első számú vagyona saját ingatlanjuk, a vagyonadóval az ingatlanok értéke 12-15 százalékkal esne vissza” – hangoztatta Berlusconi. A

Banca d’Italia felmérése szerint Itáliában van a világ nettó vagyonának 5,7 százaléka, annak ellenére, hogy az olaszok nem haladják meg a világ össznépességének egy százalékát és az olasz GDP a világ bruttó össztermékének 3 százalékát teszi ki. A magyarázatot az adja, hogy az olaszok nettó 8.283 milliárd eurós összvagyonának több mint felét az ingatlantulajdon képzi.

Ha Monti az 1,5 millió euró feletti vagyont adóztatja meg, az olasz gazdagok nagy része kimarad, mivel a többletadó fizetése csak 240 ezer családot érintene, az összes család egy százalékát. Ezek azonban az olasz nemzeti vagyon 13 százalékát birtokolják és évi több mint öt milliárd eurót adóznának. Vagyonukat családonként átlagban 4,5 millióra becsülik, vagyis évi 22. 500 euró vagyonadót kellene fizetniük.