Bírósági szakaszban a Mol-INA vesztegetési ügy

Bírósági szakaszba jutott Ivo Sanader volt horvát miniszterelnök elleni jogi eljárás a Mol-INA vesztegetési ügyben is, miután a zágrábi megyei bíróság vádtanácsa hétfőn jóváhagyta a korrupció és a szervezett bűnözés elleni horvát ügyészségi hivatal (USKOK) erre vonatkozó vádindítványát.

hirdetés

A bírósági testület zárt ajtók mögött hozott döntését megerősítette Cedo Prodanovic, a volt miniszterelnök egyik ügyvédje is.

Sanadert azzal vádolják, hogy tízmillió euró kenőpénzt fogadott el Hernádi Zsolttol, a Mol vezérigazgatójától, s cserébe lehetővé tette, hogy a magyar vállalat irányítási jogot szerezzen az INA horvát állami olajipari cég fölött. A vádakat Sanader tavaly októberben egy parlamenti bizottság előtt utasította el. Határozottan visszautasította a vádakat a Mol is, s leszögezte közleményében, hogy “a részvényesi megállapodás megkötése előtt, alatt vagy azóta sem történt semmilyen kifizetés, sem Sanadernek, sem más döntéshozónak”.

A bírói tanács azután hozta meg a döntést, hogy tájékozódott a nyomozás eredményeiről, és az USKOK rendelkezésére álló bizonyítékokról, illetve meghallgatta Sanadert és ügyvédjeit is.

Sanaderrel szemben a múlt héten kezdődött meg a bírósági eljárás abban a perben, amelyben háborús nyerészkedéssel vádolják, illetve azzal, hogy 1994-1995-ben, még külügyminiszter-helyettesként 3,6 millió horvát kuna (500 ezer euró) kenőpénzt fogadott el az osztrák Hypo Alpe Adria banktól cserébe azért, hogy a horvát állam ettől a pénzintézettől vegyen föl kölcsönt.

A bíróság által hétfőn jóváhagyott második vádirat szerint az irányítási jog átadásán kívül az ügylet arra is vonatkozott volna, hogy a veszteséges gázüzletágat kiszervezik az INA-ból, és átadják azt a horvát államnak. Az USKOK indítványozza, hogy elmarasztaló ítélet esetén Sanader “adja vissza” az államnak a tízmillió eurót.

Sajtóértesülések szerint az újabb vádindítvány jóváhagyása után a bíróság egyesítheti a két ügyet.