Bizonytalan a részvénypiac az uniós csúcs után

A múlt hét végi uniós csúcs után még kissé bizonytalanok a piacok, az MTI által megkérdezett tőzsdei szakértők emiatt arra számítanak, hogy gyengüléssel indul a hétfői kereskedés a Budapesti Értéktőzsdén.

hirdetés

Kuti Ákos, az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője szerint a befektetők most kezdik áttekinteni az uniós csúcs eredményeit. Emiatt arra számít, hogy mínuszban kezdenek a nyugat-európai részvénypiacok, és ez várható a BÉT-en is.

A hazai piacot befolyásolhatják még Orbán Viktor miniszterelnöknek a jövő évi költségvetéssel kapcsolatos hétvégi kijelentései, amit szintén meg kell még fontolniuk a befektetőknek. A szakértő alapvetően nem vár nagy mozgásokat, s mindemellett úgy véli, hogy a nap végére mérséklődhetnek a veszteségek.

Balásy Zsolt, a Concorde Értékpapír Zrt. elemzője szerint kicsit tanácstalan a világ, de összességében azért az eladók uralták az elmúlt hetet, s ez a hét se indul másképp. Így a magyar piac is enyhe mínuszban nyithat.

Az elemző hozzátette: “az az érdekes, hogy az elmúlt hetekben irányt szolgáltató EU folyamatok már csillapodnak, így kereshetünk valami új iránymutatót, ami remélhetőleg nem a folyamatosan emelkedni látszó perifériás hozamok lesznek.”

A BUX 145,37 pontos, 0,86 százalékos emelkedéssel, 17.036,03 ponton zárt pénteken. A részvénypiac forgalma 13,9 milliárd forint volt, a vezető részvények ára vegyesen változott az előző napi záráshoz képest.

A Mol 600 forinttal, 3,43 százalékkal 18.100 forintra erősödött, 1,8 milliárd forintos forgalomban. Az OTP részvények ára 24 forinttal, 0,78 százalékkal 3.051 forintra csökkent, forgalmuk 9,7 milliárd forintot tett ki. A Magyar Telekom árfolyama 4 forinttal, 0,78 százalékkal 520 forintra nőtt, forgalma 1,6 milliárd forint volt. A Richter papírok árfolyama 300 forinttal, 0,87 százalékkal 34.000 forintra esett, a részvények forgalma 539,9 millió forintot ért el. A másik gyógyszeripari részvény, az Egis 61,2 millió forintos forgalom mellett 500 forinttal, 2,73 százalékkal 17.790 forintra gyengült.