Biztonságosabb lesz a bankok működése?

A bankszektor új szabályai biztonságosabbá és stabilabbá teszik a pénzintézetek működését, és megakadályozzák a túlzott kockázatvállalást – summázható a szakértők véleménye a hétvégén elfogadott Bázel III. néven ismert új rendszerről.

hirdetés

A leglényegesebb elem – hogy a bankoknak a korábbihoz képest nagyobb tőketartalékot kell képezniük – elemzők szerint a legtöbb európai banknak nem fog problémát okozni.

Ugyanakkor felhívják a figyelmet arra, hogy a szigorúbb szabályozás feszítettebbé teszi a bankok működését, és ez hatással lehet a gazdaság finanszírozására. Másrészt viszont az is igaz, hogy éppen a szigorítások védik a bankokat attól, hogy a bedőlt hitelek magukkal rántsanak pénzintézeteket.

A Bázel III. megalkotói is azt emelték ki, hogy a szigorítás hozzájárulhat a pénzügyi stabilitásához és a növekedéshez. A követelmények bevezetése fokozatos lesz, így a bankok fel tudnak készülni az alkalmazásukra, miközben támogatni tudják a gazdasági kilábalást – fogalmazott a hétvégi tanácskozást vezető Jean-Claude Trichet EKB-elnök.