Bölcskei, Hende: a szabadságnak ára van

A szabadságnak ára van – hangsúlyozta egybehangzóan Bölcskei Gusztáv református püspök és Hende Csaba honvédelmi miniszter kedden a debreceni Református Nagytemplomban.

hirdetés

“Olyan korban élünk, amikor a szabadságot megőrizni embert próbáló feladat” – jelentette ki a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke az 1848-49-es forradalom és szabadságharc dicsőséges tavaszi hadjáratának emlékére rendezett Katonák, hősök – hagyomány és megújulás elnevezésű programsorozat nyitó rendezvényén.

“A szabadságnak mindenkor volt, van és lesz ára, a szabadságot nem elég kivívni, meg is kell őrizni” – mondta a püspök hozzátéve: olyan korban élünk, amikor a szabadságot megőrizni embert próbáló feladat.

Az örökséget, amit a magyar történelem Európának jelent, amit őseinktől kaptunk, megőrizni, kiteljesíteni, továbbadni valamennyiünk feladata – mutatott rá Bölcskei Gusztáv, aki Bibó Istvánt idézve a “szabadság kis köreinek” a megéléséről is beszélt.

Hende Csaba felidézte, hogy 1849-ben a tavaszi hadjárat “kettétörte a magyar szabadságot szorongató acélgyűrűt”.

Felidézte a tavaszi hadjáratot, amikor a magyar honvédsereg sikerrel szállt szembe az akkori világ jelentős túlerőben lévő hadseregével.

Emlékezni gyűltünk össze “a szabadság őrvárosában”, e történelmi helyen – idézte Kossuth Lajost a Református Nagytemplomban a honvédelmi miniszter, aki – csakúgy, mint korábban Bölcskei Gusztáv – arra is fegyelmezetett, hogy a szabadságnak ára van, “a csatatéren, a vesztőhelyen is”.

Hozzátette: mi nem élünk háborús időkben, “Istennek hála békében élünk”, de nekünk is készen kell állni arra, hogy rosszabb időkben megvédjük hazánkat. Két éve a Magyar Honvédség elindult a megújulás útján, amikor is 40 plusz 20 év más-más hiányait kell pótolni – fűzte hozzá.

Hende Csaba végezetül a debreceni polgárokat köszöntötte, akik – mint mondta “igazi katona város lakói”, akik sok száz év hagyományait őrzik és támogatják a honvédelem ügyét.

A megemlékezés után a résztvevők megkoszorúzták Kossuth Lajosnak a Nagytemplom előtt álló szobrát, majd a Református Kollégium Oratóriumában – Hende Csaba miniszter jelenlétében – Bölcskei Gusztáv és Böröndi Gábor dandártábornok, az 5. számú Bocskai István lövészdandár parancsnoka együttműködési megállapodást írt alá a református iskolai katonai nevelésről.