Borászati üzemeket modernizálna az agrártárca

Vissza nem térítendő támogatással kívánja segíteni a hazai borászati üzemek modernizációját a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM).

hirdetés

A tárca csütörtöki közleménye szerint az ősszel nagyobb arányban kaphatnak borászati fejlesztésekre támogatást a kis- és középvállalkozások, ezzel kiszélesül azok köre, akik borászati üzemüket modernizálhatják. A támogatás mértéke mikro-, kis- és középvállalkozásnak minősülő igénylők esetében a vásárolt gépek nettó értékének az eddigi 30 helyett 40 százaléka, míg nagyvállalatoknál 20 százaléka. A vissza nem térítendő támogatással a VM a borászati vállalkozások teljesítményét kívánja javítani.

A támogatási keretre 2011. október 17. és 2011. december 16. között lehet pályázni, a kérelmeket postai úton lehet a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz (MVH) benyújtani.

Egy termelő egy borpiaci évben csak egy támogatási kérelmet nyújthat be, ez azonban több gépre is vonatkozhat. A kérelmeket az MVH a beérkezés sorrendjében, a helyszíni ellenőrzést követően bírálja el. Az igényelt összegnek meg kell haladnia az 1 millió forintot, de nem lehet több 100 millió forintnál.

A 2011/2012. borpiaci évben erre a jogcímre 4 millió euró, azaz több mint egymilliárd forint fizethető ki. Ezen a keretösszegen felül benyújtott kérelmeket az MVH átütemezi a 2012/2013. borpiaci évre, és azok az új időszak elsőként benyújtott igényléseinek minősülnek. A támogatás kifizetésének legkésőbbi határideje 2012. október 15.

A borászati gépek beruházásait – tavalyhoz hasonlóan – továbbra is a közösségi forrásból finanszírozott nemzeti támogatásból segíti a tárca. A borászati gépek, technológiai berendezések beszerzéséhez 2011-től igényelhető támogatásról szóló rendelet szeptember 8-tól hatályos. A közlemény szerint a rendeletmódosítást társadalmi egyeztetés előzte meg, a jogszabály tavalyi megjelenésekor a VM már jelezte, hogy az első év tapasztalata alapján a végrehajtást felülvizsgálja.