Börtönbe látogatott XVI. Benedek pápa

Advent negyedik vasárnapján háromszáz rabbal találkozott a legnagyobb római büntetésvégrehajtási intézetben XVI. Benedek pápa, aki az elítéltek kérdéseire is válaszolt.

hirdetés


Rebbibia központi börtöntemplomában a pápa, az afrikai Beninben novemberben mondott beszédéből idézve, a bűnösök újranevelését, az igazságügyi tévedések és a rossz bánásmód elkerülését, az emberi jogok védelmét szorgalmazta. “A börtönrabok emberek, akik bűncselekményük ellenére tiszteletet és méltóságot érdemelnek. Védenünk kell a társadalmat, de ismét integrálnunk kell azokat is, aki hibát követtek el anélkül, hogy eltaposnánk méltóságukat. Máskülönben kétszeresen büntetjük őket” – hangoztatta XVI. Benedek.

A rabok csendben hallgatták a pápát, majd tapsolva éltették. Az olasz közszolgálati televízió által egyenesben közvetített börtönlátogatáson az egyik rab felolvasta az általa írt imát. Tíz társa kérdéseket tett fel az egyházfőnek. Egyikük könnyeivel küszködve arra várt választ, megértik-e a politikusok a börtönökben élők nehézségeit. Felszólalt a bevándorló Omar, a kislányát még sohasem látó Umberto, a börtönkórházban AIDS-betegeket ápoló Federico. Egy nevét elhallgató rab azt mondta, “nem vagyunk szörnyek”. Gianni azt kérdezte, ha pap nélkül cellájában imádkozik, Isten feloldozza-e a bűneit. XVI. Benedek minden kérdésre szabadon válaszolt és kezet fogott a rabokkal.

A pápa a Rebibbiában büntetésüket töltő rabok egy részével találkozott. A többiek celláikból monitorokon keresztül követték a látogatást. Az 1972 óta működő, 1200 férőhelyes börtönnek 1740 lakója van. A pápát Paola Severino igazságügyminiszter is elkísérte. A másfél órás látogatás végén XVI. Benedek megáldotta a börtönudvaron tiszteletére ültetett fát.

A 44 ezer főt befogadni képes több mint kétszáz itáliai börtönben a rabok létszáma meghaladja a 68 ezret. Az utóbbi négy nap alatt három rab lett öngyilkos, az év eleje óta több mint hatvanan. Decemberben az anconai és a parmai börtönben tört ki lázadás.

XXIII. János volt az első pápa, aki 1958 karácsonyán felkereste a Vatikán közeli Regina Caeli börtönt. II. János Pál 1983 karácsonyán járt Rebibbiában, amikor merénylőjével, Ali Agca török terroristával is találkozott.

Az igazságügyminiszter szerencsés egybeesésnek nevezte XVI. Benedek látogatását a római kormány pénteki döntésével, hogy a zsúfoltság enyhítésére az elítéltek büntetésük utolsó 18 hónapját házi őrizetben tölthetik. 3300 rab előtt nyílhat meg a börtönkapu és további több mint húszezer tölthetné házi őrizetben négy évnél alacsonyabb büntetését.