Budai: a legfőbb ügyész nyilatkozzon Gyurcsány mentelmi joga ügyében!

Az elszámoltatási kormánybiztos arra kéri Kovács Tamás legfőbb ügyészt, nyilatkozzon, valóban érkezett-e a nyomozóhatóság részéről Gyurcsány Ferenc volt kormányfő mentelmi jogának felfüggesztésére irányuló indítvány.

hirdetés

Kedden Budai Gyula kérdésére a parlamentben a legfőbb ügyész helyettese azt mondta, “a főügyészség vizsgálja mentelmi joggal érintett személy büntetőjogi felelősségét”. Budai Gyula szerdai tájékoztatóján közölte, ez a személy nem más, mint Gyurcsány Ferenc. A kormánybiztos ugyanakkor felidézte, hogy a Legfőbb Ügyészség szóvivője úgy reagált: pillanatnyilag a legfőbb ügyész asztalán semmilyen olyan mentelmi jogot érintő indítvány nincs, amelyről a legfőbb ügyésznek dönteni kell.

Itt a lehetőség, hogy a legfőbb ügyész tisztázza ezt az ellentmondást – mondta Budai Gyula. Az elszámoltatási kormánybiztos hozzátette, hogy információik szerint körülbelül négy hete a Legfőbb Ügyészség kiemelt ügyek főosztályán található a nyomozóhatóság irata, amelyben a volt kormányfő mentelmi jogának felfüggesztését indítványozza.

“Hagyjuk abba ezt a bújócskát! A legfőbb ügyész álljon ki, és válaszoljon a kérdéseimre. Amennyiben a Legfőbb Ügyészség úgy gondolja, hogy nem megalapozott Gyurcsány Ferenc vonatkozásában a mentelmi jog felfüggesztése, úgy azt küldje vissza a nyomozóhatóságnak, de ezeket az ellentétes tartalmú nyilatkozatokat fejezzük be, öntsünk végre tiszta vizet a pohárba” – hangsúlyozta az új elszámoltatási kormánybiztos, hozzáfűzve, hogy szerinte “hétfő-kedd bőven elég kell, hogy legyen” Kovács Tamás legfőbb ügyésznek a nyilvánosság tájékoztatására.

Az MSZP szerint Budai Gyula “ugráltatni próbálja” az ügyészséget, amely teszi a saját dolgát – reagált az MSZP szóvivője arra, hogy az elszámoltatási kormánybiztos Gyurcsány Ferenc mentelmi jogának felfüggesztésével kapcsolatban kérdést intézett a legfőbb ügyészhez. Török Zsolt, az MSZP szóvivője közölte: Budai Gyula és a Fidesz ezekkel a sajtótájékoztatókkal a figyelmet kívánja csak elterelni arról, hogy 3 millió ember magánnyugdíj megtakarításait lopták el az elmúlt napokban.