Budapest díszpolgára lesz a dalai láma

A közgyűlés az idén Albert Flórián labdarúgónak, Demjén Ferenc zeneszerzőnek, előadóművésznek, Donáth László evangélikus lelkésznek, Lázár Egon színházi gazdasági igazgatónak, Miklósa Erika operaénekesnek, Nádas Péter írónak, Polgár László operaénekesnek, Snétberger Ferenc gitárművésznek, Szörényi Levente zeneszerzőnek, Tendzin Gyaco XIV. dalai lámának, Török Ferenc öttusázónak, szövetségi kapitánynak, Ungvári Tamás írónak, műfordítónak, kritikusnak, valamint Zsámbéki Gábor színházigazgatónak, rendezőnek adományos díszpolgári címet.

hirdetés

A díszpolgári címek és a Pro Urbe Budapest díjak adományozásáról csütörtökön, zárt ülésen döntött a Fővárosi Közgyűlés. Az elismeréseket november 17-e, a főváros egyesítésének évfordulója alkalmával már a város új vezetése adja át.

A testület Pro Urbe Budapest díjat adományoz a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskolának, a Tűzraktér Független Kulturális Központ és Alkotóháznak, Ferencz Győző egyetemi docensnek, Juhász Árpád geológusnak, Kern András színművésznek és Klinghammer István egyetemi tanárnak.

A XIV. dalai láma szeptember 17-20. között Magyarországra látogat – közölték korábban az út szervezői. Tendzin Gyaco Budapesten előadást tart a tibeti buddhizmusról, nyilvános tanítás keretében szól a boldogság művészetéről és ellátogat a Parlamentbe is. A XIV. dalai láma eddig hat alkalommal járt Magyarországon, a legutóbb 2000-ben. A szeptemberi program szervezőinek tájékoztatása szerint Tendzin Gyaco az idén csak egy európai országba látogat el: Magyarországra.