Budapesten koncertezik a popdíva

Budapestet is érinti friss albumának idei turnéján Rihanna, a világ egyik legsikeresebb énekesnője; a mindössze 23 éves barbadosi sztár december 8-án lép a Papp László Budapest Sportaréna színpadára – közölte a szervező Live Nation.

hirdetés

A rhythm and blues, a pop, a reggae és a dance műfajában egyaránt otthonosan mozgó énekesnő Robyn Rihanna Fenty néven született Saint Michael szigetén, Barbadoson 1988-ban (jövő vasárnap ünnepli 23. születésnapját). Hétévesen kezdett énekelni, 15 éves korában már kiadóknál jelentkezett dalaival, egy évre rá költözött az Egyesült Államokba, ahol Jay-Z szerződtette a Def Jam Recordshoz.

Debütáló albuma, a Music of the Sun 2005-ben jelent meg; egy évvel később kiadott második anyaga, a Girl Like Me hozta meg első amerikai listavezető kislemezét, az SOS-t. Az igazi áttörést mégis a 2007-ben megjelent harmadik album, a Good Girl Gone Bad című anyag jelentette, amelyről három listavezető dal is kikerült: a Jay-Z-vel közösen rögzített Umbrella, a Take a Bow, valamint a Disturbia.

A Good Girl Gone Bad albumot kilenc Grammy-díjra jelölték, egyet meg is kapott az Umbrelláért. Negyedik stúdiólemezéről, a 2009-es Rated R-ról a Rude Boy vezette az amerikai listát, akárcsak a tavaly novemberben kiadott Loud-ról az Only Girl (In the World) és a What’s My Name?.

Fiatal kora ellenére már több mint 25 millió albumot és 45 millió kislemezt adott el. Nem kevesebb, mint 92 zenei díjat zsebelt be eddig, tavaly a korábbi mellé újabb két Grammy-t gyűjtött be a Jay-Z-vel közösen készített Run This Town-ért.

2009 februárban azzal került be a hírekbe, hogy a Grammy-díjátadó előtti estén barátja, Chris Brown rapper súlyosan bántalmazta őt. Brownt utóbb próbaidős börtönbüntetésre ítélték, emellett távoltartási végzés is tiltja őt exbarátnőjétől. Rihanna “szabadidejében” Barbados tiszteletbeli kulturális nagykövete és évek óta a hátrányos helyzetű gyerekek elkötelezett segítője. Magyarországi rajongói külön Rihanna-honlapot üzemeltetnek.

Rihanna a Loud című lemezt bemutató turnéja során szeptemberben kezdi európai koncertjeit, a december 8-i budapesti időpont előtt Nagy-Britanniában, utána Portugáliában lép fel.