Bűnös felesége halálában a lavinát okozó férj

Bűnösnek mondta ki a bíróság másodfokon is Ausztriában azt a férfit, aki lavinával felesége halálát okozta.

hirdetés

Első fokon – még tavaly ősszel – gondatlanságból elkövetett emberölésben ítélték bűnösnek a 65 éves férfit és 3 havi felfüggesztett börtönbüntetéssel sújtották. A vádlott fellebbezett, ám e hét hétfőn a linzi bíróság elutasította kérelmét.

A baleset még 2010-ben történt a 2228 méter magas Sichelwand-hegyen egy sítúrán. A férj előzékenyen előre engedte nejét egy lejtőn lesiklani, majd követte őt, csakhogy lavinát indított el, amely magával ragadta az asszonyt és betemette. A férfi hiába próbálta megtalálni: egy méter vastag hógörgeteg borította be nejét. Mire a mentők rábukkantak a nőre, már nem élt.

A férfi ellen eljárás indult, és a bíróság szerint fel kellett volna ismernie a veszélyt, továbbá nem lett volna szabad a lejtőn lesiklani, sem pedig engedni feleségének, hogy lesíeljen.

A férfi ügyvédei azzal érvelve adták be a fellebbezést, hogy az asszony volt felelős saját tettéért, és neki is tudatában kellett volna lennie a veszélynek – adta hírül az austriantimes.at című osztrák hírhonlap.