Bűnösnek vallották magukat az orosz ügynökök

Bűnösnek vallotta magát egy manhattani szövetségi bíróságon az az Egyesült Államokban letartóztatott tíz személy, akit azzal vádoltak, hogy az orosz kormány titkos ügynökei. Az amerikai és orosz kormány kémcserét hajt végre: az orosz ügynököket kitoloncolják Oroszországba, amely négy bebörtönzöttet ad cserébe értük. Ez a hidegháború óta a legnagyobb kémcsere.

hirdetés

A washingtoni igazságügy-minisztérium közölte: Oroszország beleegyezett abba, hogy olyan, évek óta börtönben levő személyeket enged szabadon, akik feltételezhetően nyugati hírszerző szervezettekkel álltak kapcsolatban. Többeknek közülük megromlott az egészsége.

Az orosz ügynökök hamarosan, állítólag néhány órán belül elhagyják az Egyesült Államokat. Ezzel hirtelen lezárulni látszik a kémhálózat ügye, amelynek tagjai – három kivételével – évek óta, némelyek több mint tíz éve hamis személyazonossággal éltek az Egyesült Államokban. Céljuk állítólag az volt, hogy behatoljanak az amerikai döntéshozó és politikai körökbe, és az onnan szerzett információkat Moszkvának továbbítsák.

A tíz személy egyetlen vádpontban vallotta magát bűnösnek, abban, hogy külföldi titkos ügynök. Mindegyiküket akkora időtartamú szabadságvesztésre ítélték, amennyit június 27-i letartóztatásuk óta már fogságban töltöttek. A bíró elrendelte kitoloncolásukat. Az ügyben vádat emeltek egy tizenegyedik személy, egy Cipruson elfogott és óvadék ellenében szabadlábra helyezett férfi ellen is, aki azonban elszökött a hatóságok elől.

Mindegyikük orosz állampolgár, kivéve a New Yorkban letartóztatott Vicky Pelaezt. Ő nem kapott titkos ügynöki kiképzést, és a múlt héten állítólag jelezte, hogy nincs szándékában Oroszországba utazni. Pelaez a legrégebbi spanyol nyelvű amerikai napilap, a New York-i El Diario La Prensa kolumnistája. Neki ingyen lakhatást, életre szóló havi 2000 dolláros juttatást és két gyerekének vízumot ígért Moszkva, ha Oroszországba utazik.

Az ügynökök beleegyeztek, hogy soha nem térnek vissza az Egyesült Államokba az amerikai igazságügy-miniszter engedélye nélkül. Néhányuk átengedte vagyonát, köztük ingatlanát az amerikai kormánynak.

Az amerikai kormány korábbi sajtóhírek szerint a kémügy gyors lezárására törekedett. Washington azt javasolta, hogy az állítólagos kémek vallják bűnösnek magukat némely – kisebb büntetéssel járó – vádpontban, ami alapján a személyek elhagyhatják az országot. A kormány a gyors eljárásokkal elkerülheti az elhúzódó pereket, amelyekben esetleg érzékeny hírszerzési módszereket kellett volna feltárni.