Cáfolják a romák kollektív kitoloncolását

Franciaország nem indít külön repülőjáratokat, hogy csoportosan visszatoloncolja hazájukba a kiutasításra váró romákat. “Nincs szó kollektív kitoloncolásról, a kiutasítások egyéni alapon történnek” – jelentette ki kedden Eric Besson bevándorlásügyi miniszter. Hozzátette: nem külön repülőjáratokat indítanak, hanem a menetrend szerinti utasszállító járatokat veszik majd igénybe. A francia belügyminiszter a múlt héten azt mondta, hogy külön erre a célra bérelt repülőgépeken küldenék vissza a romákat hazájukba.

hirdetés

Az utóbbi napokban több mint 40 illegális romatelepet számoltak fel Franciaországban, és mintegy 700 embert terveznek visszaküldeni származási helyére, Romániába vagy Bulgáriába.

Eric Besson elismerte, hogy a kitoloncolásra váró személyek – uniós tagországok állampolgárai lévén – bármikor újra visszatérhetnek Franciaországba, viszont nem tartózkodhatnak ott illegális körülmények között, és nem kaphatnak állami támogatást a hazatéréshez.

A miniszter szerint a biometrikus azonosítás bevezetése lehetővé teszi majd, hogy kiszűrjék, ki az, aki már részesült ebben a támogatásban, hogy ne igényelhesse azt jogtalanul másodszor is.