Castro ismét a nyilvánosság előtt beszélt

Havannai fiatalokkal találkozva annak az öt kubai kémnek a fogva tartási körülményeiről fejtette ki véleményét, akik 1998-ban buktak le az Egyesült Államokban, majd súlyos börtönbüntetésre ítélték őket. Castro szavai szerint egyiküket olyan szűk cellában tartják, ami már felér egy kínzással.

hirdetés

Követelte, hogy a szóban forgó bebörtönzött kubai kém, Gerardo Hernandez kapjon orvosi ellátást, mert nagybeteg. Elismerte, hogy az öt kubai valóban hírszerző tevékenységet folytatott a Floridában élő Castro-ellenes kubaiak körében, de – hangsúlyozta – az Egyesült Államok nemzetbiztonsági érdekeinek egyikük sem ártott.

Az Egyesült Államok nagyszerű elnöke szabadon engedhetné őket, mint ahogy azt a közelmúltban Moszkvának dolgozó kémekkel tette – utalt a kubai forradalom vezére a nemrég lezajlott amerikai-orosz kémcserére.

Castro ugyanakkor elutasította azt a Havannára nehezedő nyomást, hogy engedjen szabadon egy amerikai alvállalkozót. A december 4-én őrizetbe vett férfi – a 60 éves Alan Gross – a marylandi székhelyű Development Alternatives nevű amerikai szervezet szerződéses alkalmazottjaként mobiltelefonokat, számítógépeket és egyéb kommunikációs eszközöket osztogatott a szigetországban, a kubai kormány szerint az ellenzék képviselői között.

Castro július eleje óta – négyéves szünet után – immár nyolcadszor osztotta meg társaságát honfitársaival, de legutóbbi nyilvános szereplésével ellentétben most nem egykori olajzöld katonaingét öltötte magára, hanem piros-fehér kockás ingben mutatkozott.