Cementet pumpálhat a sérült olajkútba a BP

A BP olajtársaság úgy tervezi, csütörtökön megkezdi cement pumpálását a Mexikói-öböl mélyén megsérült olajkútba, hogy végleg eltömítse azt – jelentette be a cég szerda éjszaka. A vállalat röviddel azután tette meg a bejelentést, hogy Thad Allen, az amerikai szövetségi katasztrófa-elhárítási műveletek parancsnoka jóváhagyta a tervet.

hirdetés

A BP nehéziszap pumpálásával szerdán már elérte, hogy normalizálódjon a nyomás a kútfejnél, ami lehetőséget teremt a kút teljes és végleges lezárására. A művelet nyolc óra hosszat tartott.

Az eltömítést két szakaszban végzik. A szerdán kezdett első, mechanikai elfojtásnak nevezett szakaszban nehéziszapot pumpáltak a felszínről a másfél kilométer mélységben, a tengerfenéken fekvő kútba. Ezzel az eljárással lehet visszafogni az olajrétegből feltörő nyomást. A cement hozzáadása megszilárdítaná a tömítést.

Az eltömítés második, fenékelfojtásnak nevezett szakaszában szintén nehéziszapot és cementet pumpálnak le az oldalirányból végrehajtott két mentesítő vájatba, amivel a tengerfenék alatt próbálják meg elzárni a feltörő olaj útját. Erre augusztus közepén kerülhet sor.

A Deepwater Horizon olajkitermelő platform április végi robbanását és elsüllyedését követően mintegy 4,9 millió hordónyi (780 millió liter) kőolaj ömlött a tengerbe. Ez volt a legsúlyosabb természeti katasztrófa az Egyesült Államok történetében.