Csaba László: nem kell mindenáron IMF-hitel

Csaba László szerint “IMF-hitel nélkül el lehet lenni, ha egyébként a dolgaink rendben vannak”. A közgazdász, akinek a véleményét a miniszterelnök is kikéri, az Index.hu hírportálon hétfőn megjelent interjúban 50 százalékra taksálta az IMF-megállapodás esélyét.

hirdetés

A Közép-európai Egyetem tanára úgy véli, a kormánynak van mozgástere abban, hogy megegyezzen-e az IMF-fel.

Három hónappal ezelőtt nem volt kérdéses, de ma már leginkább attól függ az IMF-hitel sorsa, mire jutnak a kormányzaton belül. Ha ilyen-olyan okokból nem tudnak megállapodni, azzal is együtt lehet élni – mondta Csaba László.

“Most már nem vagyok abban biztos, hogy mindenáron meg kell egyezni. Januárban még az voltam” – jelentette ki a közgazdász, hozzáfűzve: a hozamfelárak és piaci görbék akkor azt mutatták, hogy nagy a veszély.

Hangsúlyozta ugyanakkor: “a megállapodást persze most sem bánnám, mert ez azt üzenné a befektetőknek, hogy nem lesz sok nem konvencionális gazdaságpolitikai intézkedés a jövőben”.

Csaba László azzal magyarázta, hogy január óta változott a véleménye, hogy az EU megállapodott a görög hitelezőkkel. Ha nincs görög válság, akkor portugál és olasz bizonytalanság sincs, és mindenki észreveszi, hogy az amerikai gazdaság növekszik, mint ahogy a német, az orosz és brazil is. Ez jelentősen könnyebbé teszi a mi helyzetünket is – tette hozzá.

“Ha Magyarország nem állapodik meg, de a világgazdaságban mindazok a kedvező változások végbemennek, amikről beszéltünk, akkor mi elég kicsik vagyunk ahhoz, hogy IMF-megállapodás nélkül is a piacon maradhassunk” – közölte a közgazdász.

A finanszírozás költségeivel kapcsolatban azt mondta: nem az olcsóság számít, az IMF ugyanis a pénz mellett előírásokat is hoz. “Inkább fizessünk egy százalékponttal többet annak, aki utána nem szól bele a pénz elköltésébe, ebben az esetben pedig az ország életébe” – fűzte hozzá.

Megjegyezte, hogy a piacok most nettó 2,25 százalékpontos reálhozammal adnak hitelt, ami “nem olyan nagyon sok”.
Költség és hozam tekintetében Magyarország a legvonzóbb befektetési célpontok közé tartozik a világon – mondta Csaba László.