Csak a sértett tanúkihallgatásán lehet ott ügyvéd?

Olyan, a büntetőeljárási törvényt megváltoztatni szándékozó módosító javaslatot fogadott el az Országgyűlés hétfőn, amely alapján a jövőben csak a sértett tanúkénti kihallgatásán lehetne jelen ügyvéd, más tanúkihallgatásokon nem. Ugyanakkor ezután kiemelt jelentőségű ügyekben sem vethetnék hazugságvizsgálat alá a tanúkat.

hirdetés

A javaslatot – kapcsolódó módosító indítványként – a fideszes Varga István terjesztette elő a büntető tárgyú törvények kormány által kezdeményezett változtatásához. Ez eredetileg arra adott volna lehetőséget, hogy a kiemelt ügyekben az ügyész megtiltsa a tanú érdekében eljáró ügyvéd tanúkihallgatáson való jelenlétét.

A kormánypárti politikus szerint viszont a különbségtétel indokolatlan, és ezt a szabályt általánossá kell tenni. Ezért javasolta, hogy a jövőben csak a sértett tanúkénti kihallgatásánál lehessen jelen ügyvéd, aki – csakúgy, mint eddig – felvilágosítást adhat a tanúnak a jogairól, de vallomását nem befolyásolhatja. Ugyanakkor a kihallgatás után az arról készült jegyzőkönyvet megtekintheti, és észrevételeit előterjesztheti.

Az elfogadott módosító javaslat változatlanul lehetővé teszi, hogy a tanú érdekében eljáró ügyvéd ott legyen a tárgyaláson.

Az alkotmányügyi bizottság kezdeményezésére garanciális jelleggel azt is kimondták: ha megállapítható, hogy a tanú a vallomásában – meghatározott kivételekkel – magát vagy hozzátartozóját bűncselekmény elkövetésével vádolja, ismételten figyelmeztetni kell, hogy erre vonatkozóan a tanúvallomást megtagadhatja.

Emellett elfogadta a Ház Varga István módosító javaslatának azt a részét is, amely megtiltja, hogy kiemelt ügyekben – az érintett beleegyezése esetén – poligráffal ellenőrizzék, hogy a tanú igazat mond-e.

Ezt és a kormány által támogatott további módosító javaslatokat 310 igen szavazattal, 35 ellenében hagyta jóvá a Ház.
A büntető tárgyú törvények módosításának végszavazását jövő héten tartja a parlament, de ahhoz már csak zárószavazás előtti módosító indítvány nyújtható be.