Cserediákok vették át Putyin békedíját

Nem jelent meg Vlagyimir Putyin a neki ítélt Konfuciusz-békedíj pénteki pekingi átadásán, az orosz miniszterelnök helyett két orosz cserediák vette át az elismerést.

hirdetés

Most második alkalommal adták át Kínában a Nobel-békedíj alternatívájaként tavaly alapított Konfuciusz-békedíjat. Az elismerést idén Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnöknek ítélte a zsűri, ő azonban nem utazott el az eseményre, az arany Konfuciusz-szobrot így két orosz cserediák vette át helyette.

A politikus “országos és nemzetközi szintű békefenntartó tevékenységéért, kifejezetten pedig a NATO líbiai bombázásának ellenzéséért” emelkedett ki győztesként – indokolta a választást Csiao Ta-mo (Qiao Damo) költő, a döntőbizottság egyik tagja.

Putyin mellett többek közt Angela Merkel német kancellár, Kofi Annan korábbi ENSZ-főtitkár, Bill Gates, a Microsoft egyik alapítója, Jüan Long-ping (Yuan Longping) agrártudós és a Kína által második számú tibeti vallási vezetőként, a tizenegyedik pancsen lámaként elismert 21 éves Gyaltsen Norbu szerepelt a jelöltek listáján.

Tavaly Lien Csant (Lien Chan), Tajvan korábbi alelnökét, a nacionalista Kuomintang tiszteletbeli elnökét jutalmazták a Tajvan és Kína közti kapcsolatok javításáért. Lien a díjról csak a sajtóból értesült, az átadáson így nem jelent meg, helyette egy kislányt állítottak a színpadra. A Konfuciusz-békedíjat 2010-ben alapították, azt követően, hogy kiderült: a börtönben ülő kínai ellenzéki Liu Hsziao-pónak (Liu Xiaobo) ítélték a Nobel-békedíjat Oslóban. A hivatalos indokás szerint a Konfuciusz-békedíj a béke hagyományos kínai és ázsiai felfogását hivatott népszerűsíteni.

“A Nobel-díj ugyanis korlátozott és Nyugat-központú” – mondta Liu Hao-feng (Liu Haofeng), az elismerést adományozó egyesület elnöke.

Bár a zsűri tagjai a tavalyi átadás után tagadták, hogy Peking támogatása állna a díj mögött, Liu később beismerte: szervezetét a pekingi oktatási minisztérium felügyeli. A minisztérium idén szeptemberben bejelentette, az egyesületnek nem adott hivatalosan jogot a tevékenységre, így a díjat idén nem adják át. Csiao azonban úgy ítélte: “ésszerűtlen” lenne a díj eltörlése, így a minisztériummal szembemenve Hongkongban felállította a Nemzetközi Béketanulmányok Kínai Központja nevet viselő kutatóintézetet. Az idei díj szervezője így ez a nem-kormányzati szervezet, szponzorai professzorok és akadémikusok. Az értékelő bizottság tagjai közt három egyetemi tanár, négy kutató és nyolc PhD hallgató található.