Csökkentik a szlovák politikusok bérét

Csökkenni fog a szlovák politikusok bére a kormány takarékossági intézkedéseinek következtében – közölte Iveta Radicová, szlovák miniszterelnök a pozsonyi Joj televízió Lampa című csütörtök éjjeli vitaműsorában. A bércsökkentés, amely a köztársasági elnököt, a minisztereket és a parlamenti képviselőket is érinteni fogja, várhatóan mintegy tíz százalékos lesz.

hirdetés

Radicová első ízben két hete a koalíciós tanács ülésén jelezte a politikusok bérének csökkentését. “Minimálisan olyan százalékban, mint amilyen százalékban takarékossági intézkedéseket vezetünk be az államigazgatásban, ahol ez tíz százalék” – jelentette ki Radicová.

“Mint ahogy minden tárca, úgy az elnöki hivatal is már megkapta a kiadáscsökkentő intézkedések jegyzékét. Az intézkedés az elnök úr bérét is érinti” – jelentette ki Radicová. Konkrét számokat a kormányfő azonban nem mondott. Ivan Gasparovic államfő havi fizetése a különféle illetményekkel együtt mintegy 9.500 eurót tesz ki. Megbízatásának lejárta után az elnök élete végéig havi 995,82 eurót kap. Az államfő havi bére négyszerese a képviselői fizetéseknek.

Két hete a cseh kormány jelezte, hogy a közeljövőben csökkenti a politikusok havi fizetését. A Petr Necas vezette kabinet döntése alapján a közalkalmazottaknál jövőre 10 százalékos bércsökkentés valósul meg. Az államfő, illetve az exállamfő jövedelme azonban ennél jóval nagyobb mértékben lesz megkurtítva.

A kormányfő és a miniszterek bércsökkentése tíz százalék alatt lenne, a parlamenti képviselőknél az arány 9-10 százalék. A pénzügyminisztérium számításai szerint mindezek a politikusi bércsökkentések jövőre mintegy kétmilliárd koronát spórolnak meg a cseh államkasszának.