Czene: a kormány 1 százalékra emelné a sport költségvetési részesedését

A kormány pár év alatt az európai szintre, azaz egy százalékra szeretné növelni a sport részesedését a teljes költségvetésből – jelentette be Czene Attila sportpolitikai ügyekért felelős államtitkár a Duna Tv-ben.

hirdetés

Hozzátette: az emelést úgy szeretnék elérni, hogy már a jövő évi büdzsében a mostani 0,4 százaléknál legalább 0,1 százalékkal több legyen a sport részesedése. A folyamatos emelésekkel így négy-hat év alatt lehetne elérni az európai színvonalat. Az államtitkár beszélt arról is, hogy egycsatornássá kívánják tenni a sportfinanszírozás rendszerét.

A napokban egyeztetett Orbán Viktor miniszterelnökkel arról, hogy ennek első lépéseként a köztestületek számát a jelenlegi ötről kettőre kívánják csökkenteni. Czene Attila elmondta: már folynak a tárgyalások arról, hogy a paralimpikonok szervezete a Magyar Olimpiai Bizottságba (MOB), a Fogyatékosok Nemzeti Sportszövetsége (FONESZ) és a Nemzeti Szabadidősport Szövetség (NSZSZ) pedig a Nemzeti Sportszövetségbe (NSSZ) tagozódna.

Az államtitkár hangsúlyozta: szeretné, ha a Nemzeti Utánpótlás-nevelési Igazgatóság (NUPI) és vele együtt az utánpótlásprogramok a jövőben is az állami sportirányítás felügyelete alá tartoznának. Ez a kérdés azonban még függőben van, és az is elképzelhető, hogy az olimpiai sportágak mellett ezt a területet is a MOB felügyeli majd.

Czene Attila kitért arra, hogy a kormány által a közelmúltban elfogadott adócsomag részeként, a társasági adókedvezményeken keresztül néhány kiemelt sportág plusz piaci forrásokhoz juthat. A klubok és a szövetségek ezeket a pénzeket utánpótlás-nevelésre, a tárgyi feltételek és a létesítményhelyzet javítására, valamint személyi kifizetésekre fordíthatják, s véleménye szerint ezek a változások, valamint a sportnak visszaadott 700 milliós költségvetési támogatás pozitív hatásai már a londoni olimpiáig jelentkezhetnek.

A jelenleg zajló magyarországi “vizes” Európa-bajnokság kapcsán Czene Attila kijelentette: nem akar túl nagy terhet rakni a magyar versenyzők nyakába, de négy-öt aranyérem megszerzését reálisnak látja. Ezek begyűjtésére Cseh Lászlót, Gyurta Dánielt, Verrasztó Evelynt, Jakabos Zsuzsannát és Hosszú Katinkát tartja esélyesnek.