Budapest-Pécs: hajnalig tart a helyreállítás – FRISSÍTVE!

A vasárnapi vihar megrongálta a pályát, emiatt egy szakaszon buszok szállítják az utasokat a Budapest-Pécs vasútvonalon. A MÁV a helyreállítást a hétfő déli órákra ígéri.

hirdetés

Továbbra is korlátozásokra kell számítani a Budapest-Pécs vasútvonalon, várhatóan hétfő délig Szakály-Hőgyész és Kurd között vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat – közölte a Mávinform az MTI-vel.

A vasárnap esti viharban a hömpölygő esővíz a Kurd és Döbrököz közötti szakaszon csaknem 300 méter hosszan nagy mennyiségű hordalékot és gallyakat hordott a vasúti pályára. Nem sokkal később Szakály-Hőgyész és Kurd között is átfolyásokat észleltek.

A biztonságos közlekedés érdekében Szakály-Hőgyész és Dombóvár között leállították a vonatokat. A szakemberek éjszaka is folytatták a kárelhárítást, hétfő délelőtt Szakály-Hőgyész és Kurd között kell korlátozásokra számítani a vonatközlekedésben.

A közlemény szerint a vasúttársaság folyamatosan, nagy erőkkel dolgozik a vihar okozta károk elhárításán, a végleges helyreállítást a hétfő déli órákra ígérik. A MÁV-Start Zrt. utasai addig hely- és pótjegy megváltása nélkül vehetik igénybe a Budapest és Pécs között közlekedő InterCity járatokat.

Frissítve (12:10)

Több településre jelentős mennyiségű hordalék zúdult a vasárnap esti esőzés nyomán Hőgyész térségében, ahol a vasúti közlekedés jelenleg is szünetel.

Döbrököz, Kurd, Csibrák egy részét a közeli domboldalakról érkező sár öntötte el, Csibrákon az iskola és az óvoda épületéből is a tűzoltók segítségével távolították el a sarat – közölte Boros Brigitta, a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság sajtóreferense az MTI-vel.

Dúzson több száz köbméternyi hordalékot vitt magával a csapadék – mondta Ignácz János, a 285 fős falu független polgármestere, hozzátéve, hogy a Béke utcát csaknem egy kilométer hosszan borította el a sár és a homok; az úttestet a közútkezelő már járhatóvá tette, a házak eltorlaszolt bejáratai elől a lakók takarítják el a hordalékot. A falu központjában 35-40 centiméter magasan áll a hordalék.

A hömpölygő víz Kurd és Döbrököz között mintegy 300 méter hosszan kimosta a zúzott követ, és nagy mennyiségű hordalékot, gallyat hordott a vasúti pályára. Szakály és Kurd között vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat.

A MÁV korábban hétfő délre ígérte a pálya helyreállítását, a társaság legutóbbi közleménye szerint azonban kedd hajnalig kell korlátozásokra számítani. Továbbra is autóbuszok szállítják az utasokat Szakály-Hőgyész és Kurd között. Az átszállások miatt az utasoknak 40-50 perces késésre kell számítaniuk.