Ne menjen! – javasolja az MSZP Szilvásynak

Az MSZP arra kérte Szilvásy György volt titokminisztert, hogy ne menjen el a 2002 és 2010 között és különösen 2006 őszén az állam részéről a politikai szabadságjogokkal összefüggésben elkövetett jogsértéseket vizsgáló albizottság ülésére.

hirdetés

Nyakó István, az emberi jogi bizottság szocialista tagja szerdán az MTI-nek azt mondta: az albizottságában “kutyakomédia zajlik”, a testület pedig politikailag illegitim, mivel a munkájában olyan emberek vesznek részt, akik elfogultan nézik a 2006-ban történteket. Példaként említette a jobbikos Gaudi-Nagy Tamást, aki “a Kossuth téri randalírozók vezetőjének politikai és jogi védője”, valamint Wittner Máriát, aki Budaházy Györgyöt szabadágharcosnak nevezte.

Nyakó István elmondta: az MSZP kéri, hogy oldják fel a titkosságát annak a két bizottsági ülésről készült anyagnak, amely 2006-ban foglalkozott a történtekkel. Az egyik egy nemzetbiztonsági bizottsági ülés volt, ahol a Magyar Televízió székházánál történt eseményekkel foglalkoztak, a másik három bizottság együttes ülése, amelyen az októberben történteket összegezték.

A szocialista politikus szerint ez hozzájárulna a teljes igazság kiderítéséhez. “Az üléseken elhangzott titkos információk azt támasztják alá, hogy ha valaki politikai szálat keres ebben az ügyben, akkor az nem az MSZP és a rendbontók, hanem a Fidesz és a rendbontók között van” – jelentette ki.

Hangsúlyozta: az MSZP addig nem delegál tagokat a testületbe, valamint jelenlegi vagy volt szocialista politikusok, kormánytagok addig nem tesznek eleget az albizottság meghívásának, amíg a kért anyagok titkosságát fel nem oldják és az elfogult tagok nem távoznak a testületből.

Szilvásy György volt titokminiszter az MTI-nek kedden úgy nyilatkozott, az MSZP-frakció álláspontjától teszi függővé, hogy részt vesz-e az albizottság szerdai ülésén. Ha a bizottság szocialista tagjai elmennek az albizottsági ülésre, akkor ő is ott lesz – mondta.

A testület ülésére korábban meghívták Gyurcsány Ferencet is. Július végén Nyakó István, az MSZP korábbi szóvivője közölte, hogy a volt miniszterelnök nem megy el az ülésre, mert az albizottság politikailag illegitim és nem az igazság kiderítésére, hanem egy “hazug politikai lejárató kampány” részeként, annak alátámasztására jött létre. Bene László korábbi országos rendőrfőkapitány sem ment el az albizottság ülésére, de utólag jelezte, hogy külföldi tartózkodása miatt nem volt tudomása a meghívásról és más időpontban kész megjelenni.